Kanta-Häme

Kantaesitys tilattiin, toinen tuli hihasta

Kantaesitys oli tarkoituskin esittää. Säveltäjäpä veti hihastaan myös toisen, ja nyt niitä on sitten tänä iltana tarjolla kaksi.

Säveltäjä on tänä vuonna 75 vuotta täyttänyt Jarmo Sermilä, esittäjinä Hämeenlinnan kaupunginorkesteri ja trumpetisti Jukka Pitkänen ja paikkana Hämeenlinnan kirkko. Tapahtuma on Musiikkia linnassa -festivaalin avajaiskonsertti Italiasta Hämeenlinnaan.

Illan pääteoksena kuullaan Sermilän Burlesque jousiorkesterille.

– On iso etuoikeus saada olla se ryhmä, joka saa esittää tämän uunituoreen teoksen, sanoo kaupunginorkesterin intendentti Markku Jokinen, joka myös esiintyy illan konsertissa viulusolistina.

Se yllätysehdotuksena hihasta tullut kantaesitys on Previsione soolotrumpetille.

– Pari kolme vuotta sitten sain päähäni tehdä pari trumpettisooloa. Toinen esitettiin Lieksan Vaskiviikoilla, mutta toinen jäi tyhjän päälle, Jarmo Sermilä kertoo.

Trumpetisti Pitkänen kuvailee ”ennaltanäkemistä” tarkoittavaa kappaletta yllätykselliseksi.

– Siinä on vahvoja värejä ja siinä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Soitto raikuu eri puolilta

Burlesque osoittautui teokseksi, jolle orkesteri tarvitsi kapellimestarin. Johtamaan saatiin SIbelius-Akatemiassa maisteriopintojaan suorittava Kara Koskinen.

Koskinen ei ollut aiemmin kohdannut Sermilän musiikkia lainkaan.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen matka. Viime harjoituksissa tuli valtavasti uutta, ja keksin pari kikkaa. Saa nähdä, tuleeko säveltäjältä tuomio vai hyväksyntä, Koskinen hymyili kantaesityksen aattona.

Tänä iltana noin tunnin aikana sattuu ja tapahtuu monta asiaa. 2000-luvun hämeenlinnalaissävelten lisäksi sukelletaan historiaan ja retkeillään ajallisesti ja teemallisesti muun muassa Italiassa ja Skotlannissa.

Illan ohjelmistoon kuuluvat barokkia edustavan Giuseppe Tartinin jousisonaatti ja romantiikan edustajan Max Bruchin Skottilainen fantasia.

– Ajatuksena ovat kontrastit. Sekoitamme ajallista kronologiaa ja soitamme myös eri puolilla kirkkoa. Edessä, urkuparvella ja keskellä, Markku Jokinen kuvailee.

Juhlavuotta penniä venyttäen

Kaupunginorkesteri on avannut Musiikkia linnassa -festivaalin jo niin monena vuonna, että voi puhua perinteestä. Orkesteri on myös ahkerasti kantaesittänyt Sermilän teoksia.

Tämänpäiväinen konsertti on yksi Kaupunginorkesterin vuoden näkyvimmistä ponnistuksista. Rahoitus on, kuten on ollut jo vuosia, kiven alla.

– Tänä vuonna emme aiempien vuosien tapaan saaneetkaan elämänlaatulautakunnalta ennakkoa ensi vuoden avustuksesta. Joudumme venyttämään tämän vuoden pientä budjettiamme ensi vuoden alkupuolelle, Jokinen sanoo.

Tänä vuonna tulossa olisivat vielä joulukonsertti Hauholla ja marraskuinen orkesterin 80-vuotisjuhlakonsertti.

– Täytyyhän 80-vuotiskonsertti pitää! Onko siellä sitten kolme viulua ja kapellimestari, on toinen juttu. Kaavailuissa on kuitenkin lastenkonsertti, Jokinen sanoo. (HäSa)

Musiikkia linnassa -festivaalin avajaiskonsertti Italiasta Hämeenlinnaan Hämeenlinnan kirkossa tänään kello 19.