Kanta-Häme

Kantakaupungista löytyy oivallisia onkipaikkoja

Kuhaveljien puheenjohtaja Arimo Matinmäki tietää, mistä näillä seuduin saa kaloja koukkuun. Ilman veneitä ja erityisvehkeitäkin pääsee helposti onkimisen makuun. Alajärven ja Katuman umpeen kasvaneilla rannoilla ei sunnuntaionkijan kannata rämpiä ja tartuttaa koukkuaan puihin, kun rantareitti tarjoaa loistavat puitteet kalojen narraamiseen.
 
– Linnan ranta on oikein hyvä paikka, josta saa saaliiksi ahventa, särkeä ja lahnaakin. Istutamme Vanajaan pari kertaa vuodessa myös kirjolohia ja joskus haukikin tarttuu koukkuun, Matinmäki kertoo.
 
– Myös kävelyreitti rautatiesillalta aina tekosaarille saakka on todella hyvää aluetta kalastamiseen. Neljämetrisellä teleskooppivavalla yltää monissa paikoissa jo riittävän pitkälle, mutta ainahan voi ottaa mukaan vielä pitemmänkin.
 
Jo mainittujen saaliskalojen lisäksi Vanaja tarjoaa satunnaiselle onkijalle ainakin salakkaa ja sorvaa. Varusteisiin kannattaa kuitenkin pikkuisen satsata. Huoltoasemilta tuttu, perinteikäs ja iso punavalkoinen onkilaite on aikansa elänyt.
 
– Näissä vehkeissä koukku on yleensä sopiville saaliskaloille aivan liian suuri ja koho niin kantava, ettei siinä pieniä nykäyksiä edes huomaa.
 
– Kannattaa hankkia pienempiä koukkuja sekä kilpakoho ja painottaa se siten, että kohosta näkyy vain ihan vähän. Silloin vähäinenkin nyppy vetää kohon pinnan alle. 
 
Toukkaa ja matoa
 
Matinmäki kannustaa kaikkia kokeilemaan ongintaa, joka on hauska ja helppo tapa tutustua kalastukseen.
 
– Onginta on hieno harrastus, siinä hermot lepäävät eikä kiirettä tarvitse pitää.
 
– Jos kala ei heti syö, kannattaa liikkua, katsella paikkoja ja etsiä kaislikon reunoja ja lumpeikkoja.
 
Alkukesästä koukkuun kannattaa laittaa muutama värikäs kärpäsentoukka. Loppukesästä mato on omiaan ja silloin siiman päässä voi kohta olla isokin lahna.
 
Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki antaa vielä yhden arvokkaan vinkin.
 
– Kymppitien sillalla jengi käy ahkerasti kesäpilkillä ja kiskoo välillä aika komean kokoista kalaa.
 
– Vanajasta ongitut kalat ovat ehdottomasti syöntikelpoisia, sillä vesi on tyydyttävässä kunnossa. Sen sijaan Kernaalanjärven ankeriaat ja hauet ovat PCB-kertymien takia syöntikiellossa.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic