Kanta-Häme

Kantakaupunki täydentyy lähivuosina

Kaavoituksen painopiste on lähivuosina Hämeenlinnan keskustassa ja sen tuntumassa. Suurimmat rakennushankkeet ovat siellä. Silti pieniä kaavoja on tekeillä myös uusissa kaupunginosissa.

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi ensi vuoden kaavoitusohjelman vaalikauden viimeisessä kokouksessaan.

Ohjelman tavoitteena on kaupunkikeskustan vahvistaminen, mutta myös kaupunginosakeskusten kehittäminen.

Omakotiasumista kaavoitetaan kaupunkirakenteen laitamille. Pientalotonttien tarjontaan pyritään luomaan puskuria sen verran, että koko ajan olisi parin vuoden tonttivaranto olemassa.

Tällä hetkellä ongelmana on, että pääosa pientalotonttien kysynnästä kohdistuu kantakaupunkiin, jossa ei ole juuri lainkaan tarjontaa.

Yleiskaava kantakaupungille

Kantakaupungille on suunnitelmissa uusi yleiskaava, joka linjaisi kaupunkirakentamisen kehityksen lähivuosikymmeniksi.

– Sen on tarkoitus linjata tahtotila nykyistä voimakkaammin. Siinä ei kuitenkaan tehdä niin yksityiskohtaisia aluevarauksia kuin nykyisissä, vanhentuneissa yleiskaavoissa, tilaajajohtaja Päivi Saloranta pohtii.

Ensi vuonna valmistellaan taustaselvityksiä suurta osaa kantakaupungin keskustaa koskevaan yleiskaavaan. Niitä tehdään mm. liikenneverkosta, 10-tien kehittämisestä Hattelmalan ja Siirin välillä, ruutukaava-alueen täydennysrakentamisesta, Vanaja-Kantolasta ja Hätilästä.

Myös asemanseudun suunnittelun pohjaksi tehdään selvityksiä.

Varsinainen yleiskaavoitus jää tuleville vuosille. Sen sijaan Engelin rantaan laaditaan osayleiskaava vuoden 2013 aikana.

Äikäälään satoja tontteja

Äikäälä on ykkösenä ensi vuoden kaavoitusohjelmassa. Noin 250 omakotitonttia sisältävä kaavaesitys pyritään saamaan luottamuselinten käsittelyyn keväällä.

Sen viereen Äikäälänrantaan on myös tekeillä kaava. Alue on pääosin rakennettu, mutta täydennysrakennusmahdollisuuksia tutkitaan.

Siirissä aloitetaan kaavoitus parillakin alueella.

Vanajanrannan kakkosalueen kerrostalokaava tulee käsittelyyn syksyllä. Se sisältää kymmenkunta asuinkerrostaloa. Kuitenkin Vanajantien ja Paasikiventien kulmatontille sovitellaan yritystoimintaa, mahdollisesti hotellia.

Suttenhakaan, Eteläisiin valmistunee noin 60 pientalotontin asemakaava keväällä. Myös Rengon Raitalammin alueelle on suunnitteilla noin 30 pientalotonttia.

Toriparkkikin mukana

Toriparkin asemakaavoitusta on tarkoitus valmistella siltä varalta, että hanke tulee ajankohtaiseksi.

Suosaaren rautakauppakeskittymälle valmistellaan ensi vuonna kaavoitusta, joka sallii tilaa vievän kaupan toiminnot.

Myös Visamäen korkeakoulukeskuksen kaavoitusta pitää laajentaa.

Ensi vuoden suunnitelmissa on mukana myös Iittalan hyvinvointikeskus ja Iittalan keskustan kaavarunko sekä siirtolanpuutarhan asemakaava Aulangon alueelle.

Tarpeen tullen esille nousevat myös Lammin hyvinvointikeskus ja Ronnin alueen kehittäminen kaavallisesti.

Pieniä kohteita on mm. Rauhankatu 8:ssa ja Lähdetiellä, entisen päiväkodin alueella. Jukolan liikekeskuksen toimivuutta on myös tarkoitus parantaa. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic