Kanta-Häme

Kantavan teräsrakentamisen vaatimukset kiristyvät

Kantavia teräsrakenteita valmistavilta konepajoilta uhkaavat loppua työt, mikäli ne eivät ole ajoissa hereillä ja sertifioi tuotteitaan eurooppalaisen standardin mukaisiksi.

Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio hyväksyivät vuonna 2011 rakennustuoteasetuksen, joka korvaa nykyisen rakennustuotedirektiivin. Asetus tulee voimaan ensi heinäkuun alussa sekä teräs- ja alumiinikokoonpanojen osalta vuotta myöhemmin.

Suomessa noin 4 000 sahatavaraa, teräsrakenteita, lämmöneristeitä ja betonielementtejä valmistavan yrityksen on hankittava tuotteilleen CE-merkintä, jotta ne voivat jatkossakin valmistaa tuotteitaan myyntiin.

– Yrityksiltä CE-merkintä edellyttää, että niillä on kirjallinen sertifioitu laatujärjestelmä ja että tuotannossa toimitaan sen mukaisesti. Merkinnän yritys voi saada vasta, kun sen myöntävä sertifiointilaitos on tarkastanut yrityksen laadunvalvontajärjestelmän, selvittää Inspecta Sertifiointi oy:n tuotepäällikkö Unto Kalamies.

Sertifiointi alkutekijöissään

Kantavia teräsrakenteita löytyy kaikkialta rakennetusta ympäristöstä, esimerkiksi taloista, silloista, savupiipuista, mastoista ja torneista.

Erikoissuunnittelija Petri Toikka Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta on huolissaan konepajojen tulevaisuudesta.

– Sertifioinnit tuhansissa konepajoissa ovat ihan alkutekijöissään. Tästä uhkaa tulla ihan katastrofi, hän sanoo Teräsrakenne-lehdessä.

Tuotannon sertifiointi testeineen saattaa kestää pari vuotta.

Kauppa helpottuu

Muuttuvat vaatimukset koskevat Unto Kalamiehen mukaan koko alaa suunnittelusta ja valmistuksesta hitsausohjeiden hyväksyntään ja hitsauskoordinoijan pätevyyteen.

– Laadunvarmistuksen kannalta merkittävä muutos on pakollinen kolmannen osapuolen valvonta sellaisten teräskokoonpanojen valmistuksessa, joita käytetään kantavina rakenteina.

Kalamies sanoo CE-merkinnän helpottavan kansainvälistä kauppaa, sillä se on ainoa virallisesti hyväksytty tapa osoittaa kantavien metallirakenteiden vaatimustenmukaisuus suuressa osassa Eurooppaa.

Innopark Programmes Oy järjesti Hämeenlinnassa keskiviikkona teräsrakentamisen uusia käytäntöjä koskevan koulutustilaisuuden. Seuraavat koulutustilaisuudet ovat 27. maaliskuuta ja 30. toukokuuta. (Häsa)

Mainos