fbpx
Kanta-Häme

Kantolan tulikoe onnistui, vaikka vyöry yllätti

Kesän suurin yksittäinen musiikkitapahtuma Suomessa eli AC/DC:n heinäkuinen keikka Hämeenlinnassa on kerännyt yleisöltä vuolaat kiitokset. Konsertti toi Kantolan tapahtumapuistoon 55 000 ihmistä, ja konserttivieraista 93 prosenttia oli tehdyn kyselyn mukaan erittäin tai melko tyytyväisiä tapahtumaan.

Konsertti näkyi ja kuului kaupungilla, ja se oli myös taloudellisesti merkittävä. Konserttivieraat käyttivät Hämeenlinnassa päivän aikana keskimäärin 123 euroa eli yhteensä rahaa kertyi 6,7 miljoonaa euroa.

Kokonaistuotto nousee tätäkin suuremmaksi, sillä luvussa ei ole mukana esimerkiksi paikallisten yritysten alihankintatuloja.

Kyselyn ovat teettäneet tapahtumapuistoa ylläpitävä Linnan Kehitys Oy ja tapahtumajärjestäjä Live Nation Finland Oy. Kysely suunnattiin konserttivieraille ja paikallisille yrityksille.

– Kantolan tapahtumapuisto on osa kaupungin elinkeinopolitiikkaa, ja tutkimuksen perusteella tärkeä keino, jolla kaupunkia voi tehdä tunnetuksi, summaa Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki.

Eniten kiitosta yleisöltä keräsivät tiedotus ennen tapahtumaa, saapuminen Hämeenlinnaan sekä sisääntulon ja turvatarkastusten sujuminen porteilla. Tyytymättömimpiä oltiin poistumisjärjestelyihin.

– Ongelmat tiedetään nyt, ja ne osataan korjata. Tarvitaan lisää poistumisreittejä, leveämmät väylät ja esimerkiksi parempi valaistus, Käki luettelee.

– Alue tyhjeni kuitenkin nopeammin kuin olimme arvioineet, huomauttaa Live Nationin kehitysjohtaja Kaarina Gould.

Paikallisille yrittäjille tehtyyn kyselyyn kertyi 121 vastausta. Yrittäjät olivat myös pääosin tyytyväisiä tapahtumaan, ja puolet vastaajista ilmoitti konsertin vaikuttaneen yrityksen liiketoimintaan erittäin positiivisesti tai positiivisesti.

Mervi Käki arvelee, että osa yrityksistä ei osannut hahmottaa konsertin tuomaa väkimäärää ja sen vaikutusta. Nekin, jotka varautuivat konserttiin, joutuivat yllättymään.

– Me oletimme, että yleisömassa vyöryy kaupunkiin keikan jälkeen. Tulihan väkeä yölläkin, mutta se oli yllätys, että konserttivieraat täyttivät kaupungin keskustan jo aamupäivällä, kertoo Resta Invest oy:n toimitusjohtaja Outi Mertamo.

Resta Invest pyörittää Fresnoa, King’s Pubia sekä linnaravintola Brahea ja piti lisäksi tapahtumatelttaa torilla konserttipäivänä. Päivän tulos oli erittäin hyvä.

Mertamo kertoo kuulleensa, että kaikki keskustan ravintolat olivat päivällä täynnä, ja ruokaa joutui joissakin paikoissa odottamaan varsin pitkään.

– Vastaisuudessa väkimäärään on hyvä varautua aamusta alkaen, eli erikoismenut ja tasarahahinnat käyttöön, niin homma sujuu nopeasti, ja se näkyy kassassa, Mertamo sanoo.

Hän kertoo, että myös esimerkiksi Hämeen Linnassa kävijöitä oli tavallista enemmän sekä keikkaa edeltävänä että sen jälkeisenä päivänä.

Evon Luonnon yrittäjä Kaj Järvinen kertoo, että sai ennen keikkaa runsaasti kyselyitä tapahtumasta varsinkin Venäjältä ja Virosta, ja majoitus Evolla kelpasi monelle.

– Se on sanottava, että tapahtuman lähestyessä asenne oli useimmilla kohdallaan. Sain esimerkiksi järjestettyä taksikyytejä konserttivieraille aika lailla viime tipassa. HÄSA

Menot