Kanta-Häme

Kantolankatu voi olla poikki pitkään

Liikenne Hämeenlinnan Kantolankadulla voi olla poikki pitkäänkin.

Sunnuntaina tapahtunut tien osittainen sortuma on osoittautunut niin vakavaksi, että liikennöinti tiellä on jouduttu katkaisemaan kokonaan Vanajantien ja Luukkaankadun välillä.

Sortuman aiheutti yllättäen kokoon painunut peltinen siltarumpu.

Linnan Infran vastaavan mestarin Arto Heleniuksen mukaan tie ei kestäisi ajoneuvojen painoa. Myös kevyt liikenne on ohjattu muualle.

Kiertotie Kantolan alueelle kulkee toistaiseksi Vanajantieltä Puusepänkadun kautta.

Samaa kiertoreittiä kulkee toistaiseksi myös Kantolan alueen työmatkavuoroja ajava linja-autolinja numero 15.

Kaukolämpöputket säästyivät

Kantolassa Vanajaveden ja Luukkaanlahden välisellä kapealla kannaksella kulkevan tien kevyenliikenteenväylä sortui yllättäen sunnuntaina iltapäivällä.

Noin kahden metrin levyisenä alkanut sortuma romahdutti nopeasti kevyenliikenteenväylän ja sortuma eteni ajoradalle asti.

Arto Heleniuksen mukaan sortuman syynä näyttäisi olevan kannaksen alta kulkevan siltarummun sortuminen kasaan.

Aaltopellistä tehty kaksimetrinen siltarumpu on Heleniuksen mukaan pettänyt täysin. Tämä puolestaan aiheutti sen päällä olevien maamassojen siirtymisen ja kadun sortumisen.

Lisävaivaa korjaajille on aiheuttanut sortumapaikalla kulkeva kaukolämpölinja. Putket kulkevat sortumapaikalla betonikotelon suojassa.

– Kaukolämpöputkille ei ole tapahtunut vahinkoja, mutta niiden takia me emme ole voineet kaivaa täydellä teholla, Helenius kertoo.

Korjaustyöt alkavat keskiviikkona

Kaupungin tierakentamisesta vastaava Linnan Infra on alkuviikon aikana saanut tutkittua ja eristettyä sortumapaikan. Varsinaisiin korjaustöihin päästään keskiviikkona.

Töiden kestoa Helenius ei vielä halua arvioida.

– Pahimmillaan voimme joutua vaihtamaan koko rummun. Silloin yksi vaihtoehto on kaivaa vanha siltarumpu ylös ja täyttää koko paikka väliaikaisesti.

Siltarumpu on ollut ainoa paikka, jonka kautta matala ja huonokuntoinen Luukkaanlahti on yhteydessä Vanajaveteen.

Siltarummun pettämisen syy on vielä täysi arvoitus. Rummussa käytetty aaltopeltirakenne on Arto Heleniuksen mukaan yleisesti käytössä. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic