fbpx
Kanta-Häme

Kantolassa partioi vesipelastusyksikkö

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on valmistautunut AC/DC:n konserttiin perinpohjaisesti. Heinäkuun 22. päivänä Hämeenlinnan palolaitoksen henkilöstömäärä kaksinkertaistuu.

– Päällystön ja ensihoitajien lisäksi palomiehiä on valmiudessa kymmenkunta. Liikkeellä on neljä palomiestä ja ensihoitajia, vastaava palomestari Maria Murtola kertoo.

Pelastuslaitos liikkuu tapahtuma-alueen tuntumassa myös vesillä kahden sukeltajan kera.

– Ihan varmuuden vuoksi, sillä koskaan ei tiedä, mitä ideoita juhlahumussa syntyy. Mitään katastrofin aineksia ei kuitenkaan ilmassa ole. Myös järjestävä organisaatio on kokenut omalla sarallaan.

Valtaosa konserttialueella tapahtuvista haavereista on hoidettavissa kylmäpusseilla ja laastareilla, arvioi Pelastuslaitoksen lääkintäpäällikkö Teemu Kantelinen.

– Odotettavissa on pientä hiertymää, haavaa ja nyrjähdyksiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että liikkeellä on iso ihmismassa ja laaja ikähaarukka.

Pelastuslaitos ja sairaanhoitopiiri ovat varautuneet myös vakavamman varalle kahdella ambulanssilla, ja Punaisen ristin ensivasteyksiköillä.

– Ensiaputaitoisia on karkeasti nelisenkymmentä. Lisäksi alueella toimii ensihoidon kenttäjohtaja. Tavanomaisten kansalaistehtävien suorittaminen ei häiriinny konserttijärjestelyistä.

Murtola muistuttaa, että haavereita käy useimmiten yksittäisille ihmisille.

– Enimmäkseen kyse on kaatuilusta, lämpöuupumuksista ja sen sellaisista. Sillä selviää pitkälle, kun syö kunnolla ja juo kohtuudella, eikä hermo mene ruuhkissa.

Kantelinen ei usko vakaviin liikenneonnettomuusriskeihin alueen ympäristössä.

– Liikenne kuitenkin matelee, kun iso massa liikkuu. Lisäksi Vanajantie on suljettu moottoriliikenteeltä. Tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta silti tarvitaan.

Kavereitaan majoittavien kaupunkilaisten on syytä huolehtia asuntojensa turvallisuudesta.

– Pitäisi katsoa turvalliset poistumistiet ja tarkastaa palovaroittimet sekä tehdä pelastussuunnitelma, jos vieraita tulee yöksi 10 tai useampi. Pelastuslaitoksen näkökulmasta se on majoittamista.

Tilapäismajoituksen ohjeet löytyvät pelastuslaitoksen verkkosivuilta. HÄSA

Menot