fbpx
Kanta-Häme

Kantolassa puserretaan tänään pitkää päivää

Kantolan nurmikentällä ahertaa tänään tiistaina työmiehiä kuin muurahaisia, kun AC/DC:n konsertin lavarakennelmia ja tapahtumatiloja väkerretään täyttä häkää pystyyn. Bajamajat ja ravintolakojut seisoivat alueella siisteissä riveissä jo maanantaina, ja lavakin alkoi mittojensa puolesta näyttää siltä, ettei sitä ollut suunniteltu millekään kellaribändille.
 
LIVE NATION Finlandin tuotantopäällikkö Tom Ahlberg kertoo, että australialaisbändin tummansävyinen esiintymislava nousee Kantolaan noin kahdessa päivässä, eli hieman normaaliaikataulua nopeammin.
– Lavan eteen on tehty 10-tuntisia päiviä, ja tiistaina alkaa olla pikkuhiljaa valmista. Keikkapäivänä on vuorossa enää soittimien kasaamista, soundcheckia ja viimeisiä pieniä säätöjä.
 
VAIKKA AC/DC:N muusikoille vierailu Kantolaan on todellinen pikavisiitti, bändin jäsenille on silti luotu konserttipaikalle kotoisat puitteet, joissa tuhlata vähäinen luppoaikansa.
– Harmaata kokolattiamattoa ja mustaa kangasta pukuhuonetiloihin on kulunut paljon, Ahlberg kertoo.
AC/DC:llä ei ainakaan viime vuosina ole ollut taipumusta suurempaan diivailuun, eikä Hämeenlinnan-keikka tee asiassa poikkeusta.
– Esimerkiksi sohvien ja nojatuolien määrät on toki lueteltu, mutta ei sieltä mitään normaalia ihmeellisempiä vaatimuksia ole esitetty.
 
LIVE NATION Finlandin tiedottaja Maritta Kettunen kertoo, että viikko sitten alkaneita tapahtuma-alueen pystytystöitä on tähän asti ollut tekemässä päivittäin noin 25–50 työntekijää. Tiistaina hommia paiskitaan kuitenkin jo paljon isommalla porukalla.
– Kun AC/DC:n oma porukka saapuu, niin silloin väkeä on jo noin 400, ja itse konserttipäivänä tapahtuma työllistää noin 1 500 työntekijää.
 
KONSERTTIJÄRJESTÄJÄLLÄ on kokemusta vielä Kantolan-konserttia isommistakin puristuksista, sillä esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa Madonnaa oli elokuussa 2009 katsomassa noin 85 000 ihmistä.
Suurten tapahtuma-alueiden loihtiminen ja purkaminen sujuu tiukalla rutiinilla ja tarkoilla aikatauluilla.
– Lauantaina Kantolassa saattaa jo näyttää siltä, ettei mitään keikkaa olisi ollutkaan, Kettunen toteaa.
 
KESKIVIIKKONA Kantolaan saapuu valtakunnallisessakin mittakaavassa massiivinen ihmislauma, joten konsertin turvallinen läpivienti vaatii oman panoksensa sadoilta työntekijöiltä.
Tapahtuman turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen kertoo, että konsertin sujuvuuden kannalta tärkein asia on logistiikka.
– Kun yli 50 000 ihmistä tulee ja lähtee suunnilleen samaan aikaan, niin se on se kriittisin osa tapahtumaa.
Yleisön lisäksi huolta pidetään myös esiintyjistä. Bändin turvallisuudesta on Kantolassa vastaamassa yhtyeen omaakin henkilökuntaa.
Ketosen mukaan suomalainen keikkakansa on perinteisesti hyvin käyttäytyvää väkeä, eivätkä pullot tai muut esineet lentele.
Tilanteet, joissa jotain voisi sattua, on pyritty minimoimaan jo ennalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi artistin ja yleisön välisen etäisyyden huomioimista.
 
KETONEN ON OLLUT vastaamassa isojen tapahtumien turvallisuudesta jo vuosikymmenten ajan, joten mies ei jaksa sen kummemmin intoilla, että työn puolesta pääsee nauttimaan isojen tähtien konserteista.
– Oma nautinto tulee siitä, kun työasiat sujuvat suunnitellusti, vaikka toki AC/DC:n musiikkia kuuntelee siinä sivussa mieluummin kuin One Directionia.
Keikkayleisöä turvallisuuspäällikkö evästää pakkaamaan konserttiin mukaan perusasiat.
– Vähän evästä, lämmintä vaatetta ja sadeviittaa. Niillä pääsee jo pitkälle.

Menot