Kanta-Häme

Kantolassa rakennetaan taas

Vanhoja ryteikköjä siivotaan kovaa vauhtia Kantolan teollisuusalueella Hämeenlinnassa. Korkeat risukasat pysyvät kuin ihmeen kaupalla pystyssä ennen kuin ne korjataan pois.

Kolme kaivinkonetta ryskyttää maata vähän matkan päässä, mutta yrittäjä Jirka Koskisen kone ei ole yksi niistä.

Mies naputtaa huolestuneena kaivinkoneensa kylkeä. Kaikki olisi valmista tositoimiin, mutta byrokratia työntää kapuloita nuoren yrittäjän rattaisiin. Ei auta muuta kuin odottaa.

– Uuden hallin piti olla valmis kaksi kuukautta sitten. Rakennuslupaa haettiin lokakuussa, mutta sitä ei ole vieläkään tullut. Ei tässä muuten, mutta kun kausi alkaa kohta, Jirka Koskinen huokaisee.

Linnan kehityksen sijoittumispalvelujen johtaja Ari Räsäsellä ja Jirka Koskisella on luja usko Kantolan teollisuusalueen tulevaisuuteen. Ulkopuolisen silmin Kantola kehittyy vaivihkaa, mutta Räsänen tietää, että pinnan alla tapahtuu tälläkin hetkellä paljon.

– Kantolan yli 160 hehtaarin alueella toimii tällä hetkellä 150 yritystä. Tänne on tulossa paljon erilaisia varastoja, toimitiloja ja verstaita, mutta asumisen vuoro on vasta myöhemmin. Kun maa saadaan puhdistettua, aletaan asuntorakentaminen entisellä Virkkeen tontilla ja Luukkaanlahden rannoilla, Räsänen sanoo.

Kymmeneen vuoteen eivät ketään kiinnostaneet Kantolan maamerkeiksi tulleet OTK:n vanhat siilot, mutta nyt niitäkin on alettu jo kysellä. Vielä ei Ari Räsäsen korviin ole kiirinyt yhtään kantavaa ideaa, mutta hän sanoo olevansa kaikelle avoin.

Kantolassa on siellä täällä tyhjiä huoneistoja, mutta esimerkiksi Kantolan teollisuuskiinteistössä on jo yli sadan yrityksen tilat. Sotkan vanhassa tehtaassa on erilaisia kuntoilu- ja harrastusalan yrittäjiä. Ihan vieressä Myllärinkadulla puretaan parhaillaan yhtä rakennusta.

Saha lopetti toimintansa 80-luvun puolivälissä oltuaan pitkään yksi Hämeenlinnan suurimpia työllistäjiä.

– Yritystontteja ei Kantolassa enää ole. Tonteista viimeinen oli Sotkan parkkipaikka joka meni Jirka Koskiselle, Ari Räsänen sanoo.

Aivan kivenheiton päässä vanhasta sahasta möyritään parhaillaan maata. Laponte Oy rakentaa suurelle tontille Talliosaketta, johon tulee kaikkiaan 1300 neliötä tilaa autotalleille, varastoille ja pienyrittäjille. Tiloja tulee kaikkiaan 30 yritykselle.

– Talliosakkeita on Hämeenlinnassa myös Hattelmalassa ja Mäkelässä. Kantolaan rakennetaan vielä toinen osake myöhemmin kysynnän mukaan. Tuntuu, että tarvetta tiloille tällä hetkellä todellakin on, Räsänen sanoo.

Myös Puusepänkadun ja Vanajantien risteyksessä oleva tontti on ostettu. Aivan tien varressa oleva punatiilinen rakennus kunnostetaan ja sen päässä olevalle tontille rakennetaan varastohalli.

Tällä hetkellä Kantolan teollisuusalue kiinnostaa, eikä sitä tarvitse hirveästi edes markkinoida. Ari Räsänen sanoo, että kiinnostus alkoi kasvaa jo ennen tapahtumapuistoa.

– Kantolan valttikorttina on A-luokan sijainti järven rannalla ja vain kahden kilometrin päässä keskustasta. Vie kuitenkin vielä aikansa ennen kuin alue saadaan siistittyä, Räsänen miettii.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic