fbpx
Kanta-Häme

Kantolasta kaljaportaille

Kello 00.00. Väkimäärän ymmärtää paremmin, kun yrittää uida vastavirtaan. Yleisö purkautuu tasaisena massana kohti kaupunkia. Kantolan kadut ovat täynnä roskaa ja tyhjiä tölkkejä.

Tapahtumapuiston porttien tuntumaan pystytetyssä Kopteribaarissa käy kuhina.

– Hei, missä teillä on vessa, tumma nainen kysyy ja lähtee kohti baaria.

Moni ei ole viitsinyt massan mukana kulkiessaan kysellä vessan perään. “Käärmenäyttelyä” on tarjolla jokaisessa pusikossa.

Kim Kullströmin kanssa katubaaria pyörittävä Henri Purhonen on tyytyväinen. Asiakkaita palvelemaan on palkattu 15 henkeä ja päälle tulevat vielä järjestyksenvalvojat.

– Keli oli äärimmäisen hankala. Nyt näyttää hyvältä.

Suurin osa konserttivieraista kuitenkin ohittaa Kantolan väliaikaiskuppilat. Suuntana on kaupunki.

00.24. Funny Bar Center on täyttynyt. Amanda Harkimo soittaa levyjä, mutta kukaan ei taida huomata häntä.

Vesipulloa pitelevä mies karjuu ääntään käheäksi yrittäessään houkutella asiakkaita baariin.

– Täällä on sisäänheittäjiä. Täähän on ihan kuin etelässä, konserttivieras kommentoi ystävälleen.

Järjestäjät ohjaavat massaa kohti kaupunkia, ja vähän matkan päässä itsensä loukannutta miestä lastataan ambulanssiin. Yhdistysten katuruoka käy kaupaksi.

00.40. Verkatehtaan parkkipaikalla on ruokakojuja ja korumyyjiä, täytettyjä lettuja, chorizopannua.

Valtaosa Kantolasta purkautuvasta konserttiyleisöstä jatkaa Paasikiventien sillan yli kohti kaupunkia. Verkatehtaan pihalle pystytetty jatkopaikka, Rock Village, on kuin uinuva kylä.

Sisätiloissa on ihan yhtä nuupahtanut meininki. Väki istuu ja juo. Verkatehtaan kulttuurirappuset ovat muuttuneet kaljarappusiksi, kun ihmiset joutuvat tyhjentämään juomansa ennen kuin siirtyvät anniskelualueelta toiselle.

Hämeenlinnalainen AC/DC-fani Heikki Kajanto on kuitenkin fiiliksissä.

– Liikuttavaa. En olisi 15-vuotiaana uskonut, että Angus Young soittaa kotikaupungissani, hän hehkuttaa.

Mies on pitänyt pihamökissään etkot porilaisille ja lempääläläisille ystävilleen.

00.55. Kuhinaa löytyy vasta Suisto-klubin edessä aukeavalta sisäpihalta.

– Positiivinen yllätys, kun ajattelee, että näin iso keikka järjestettiin täällä ensimmäistä kertaa, sanoo Seinäjoelta kaupunkiin tullut Heidi Ruismäki.

– Matkan varrella olisi voinut olla enemmän bajamajoja, ja konserttialueella sai jonottaa, hän jatkaa.

Ruokarekka Liesikieden edessä on pitkä jono. Siellä jonotetaan kympin hauki-jokirapuhampurilaisia.

Heli Niiranen ja Jussi Rantanen huokaisevat helpotuksesta oluen äärellä.

– Rankkaa. Asumme Oitissa, eikä 1.30 junaan mahtunut. Seuraava lähtisi neljän aikaan, ja sillä pääsisimme Riihimäelle. Onneksi saimme järjestettyä juuri kyydin, sanoo Jussi Rantanen.

Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor lähtee kotiin 13 tunnin työpäivän päätteeksi.

– Onhan tämä komeaa. Toivottavasti tästä tulee säännöllistä.

01.15. Viipurintien sillalla kuljetaan edelleen jonossa.

– Missä täällä on ruokapaikkoja, joku mies kysyy.

Neljän hengen seurue etsii Viipurintien sillalla Paasikiventien siltaa ja kiroaa, kun tilattua taksia ei ole löytynyt.

Raatihuoneenkatua kulkiessa näkyy, että Birger on täynnä, samoin Nooran viinibaari ja Skogster. Myös King’s pub pullistelee. Torin teltoissa sen sijaan on hyvin tilaa.

Muutamat Fresnon tapaiset ruokaravintolat ovat ilmoittaneet palvelevansa asiakkaita neljään saakka. Kaikki eivät kuitenkaan ole hyödyntäneet poikkeusyön mahdollisuuksia. Iskelmässä vain baarin puoli on auki.

01.37. Reskalla on pieni hässäkkä. Portsari pitelee miestä maassa. Sen sijaan lahtelainen Mari Saari on löytänyt HS-veden Sibelius-kaivonkannen. Hän kuvaa käsiään kannen päällä.

– Voiko täältä löytyä hienompaa kuin HS-veden kansi, seuralainen Santtu Palokangas julistaa.

Saarella ja Palokankaalla on retkituolit matkassa. He ovat olleet seuraamassa AC/DC-konserttia Visamäen rannassa muutaman sadan muun kanssa.

02.20. Palokunnankadun taksitolpalla mutkittelee pitkä ja leveä taksijono.

– Olemme Nakkilaan asti menossa. Auto on Visamäessä, ja sinne pitäisi päästä, sanoo Marko Onnela ja näyttää pysäköintilipuketta.

Jonon puolivälissä seisoskeleva seurue on odotellut taksia tunnin. Visamäkeen olisi ollut konserttialueelta kävelymatka. Opasteet ovat kuitenkin jääneet ulkopaikkakuntalaisilta huomaamatta.

Onnelan seurue ei ole ainoa, jonka on vaikea hahmottaa Hämeenlinnan välimatkoja tai löytää etsimäänsä. Jatkopaikkojen tai taksitolpan etsiskelijöitä kävelee vastaan tämän tästä.

Konserttiyönä kaupungin keskustassa kaivataan turistineuvojia enemmän kuin ikinä.

02.52. Panimonrannan laiturilla on bileet.

– Käytiin veneellä keikkaa kuuntelemassa ja tultiin tähän. Positiivista oli veneilyvalvojien asiallisuus. Siellä käytettiin pelisilmää, ja me saimme nauttia musiikista. Hyvä, ettei ollut mitään nihkeilyä, Niko Halme kiittelee.

Alun perin järjestäjät ilmoittivat, että veneväylältä poikkeaminen ja pysähtyminen tapahtumapuiston kohdalla on kielletty. Halmeen seurueen arvion mukaan paikalla oli viitisenkymmentä venettä.

03.06. Verkatehtaan naisten vessasta on paperi loppu. Käsienpesualtailla aktiivinen kaupunkilainen kertoo, kuinka hän on opastanut vieraspaikkakuntalaisia koko yön.

– Ulkopaikkakuntalaiset eivät osanneet Visamäkeen, kun opasteita ei näkynyt. Eivätkä he voineet käyttää kännykän navigaattoreita, kun nettiyhteydet olivat tukossa.

03.20. Rock Villagen ulkopuolella olevissa ruokakojuissa kauppa käy yhä.

– Puolenyön jälkeen asiakkaita on ollut, sanoo muurikkalettuja paistava Katja Sokka.

Sokalla on ollut pitkä päivä. Valkeakoskelta Hämeenlinnaan Lettulan lettukojua pitämään tullut Sokka on ollut jalkeilla aamukuudesta asti. Päivällä yrittäjät odottelivat kojuillaan tyhjän pantteina, kun ihmiset valuivat ohi. Opasteita ei yrittäjien mielestä ollut riittävästi.

– Ihmisiltä jäi huomaamatta, että olimme täällä. Jos olisimme saaneet olla edes aitojen sisäpuolella, Sokka sanoo ja viittaa aidatun Rock Villagen suuntaan.

03.30. Kantolasta valuu edelleen muutamia väsyneitä juhlijoita kohti keskustaa. Kadut on jo siivottu. Funny Bar Centerissä on enää muutama juhlija. Kopteribaari on jo sulkenut, ja tavaraa pakataan autoihin.

Luukkaankadun varrella Kiipeilykeskus Hänkin tilapäismajoituksessa on hiljaista.

Tuukka Peteri valvoo yövieraiden unta lukien Ampparin uutisia netistä. Kuopiolaisten nurkasta kuuluu vielä pientä supinaa.

– Ihan rauhallista. Humalassahan ihmiset ovat, mutta hienosti on kunnioitettu nukkumarauhaa.

Kiipeilymatoilla nukkuu niin suomalaisia, ruotsalaisia kuin yksi brasilialainenkin.

Kahdeksalta heille tarjoillaan aamiainen.

03.40. Kantolan tapahtumapuiston edessä vartija ajelee polkupyörällä.

Tapahtumapuiston nurmesta ei uskoisi, että sitä ovat juuri tallenneet 55 000 ihmisen jalat. Siellä täällä on mustia jätesäkkejä, joita täyttävät Tarmon vapaaehtoiset. He ovat siistineet jo yhden kadun ja käyvät tapahtumapuiston aluetta läpi toista kertaa aamu-usvassa. HäSa

Menot