Kanta-Häme Hämeenlinna

Pekka Nummiselle ilmoitettiin tekstiviestillä, ettei hän saa enää opettaa – Emeritusprofessori pitää Vanajaveden opiston linjausta syrjintänä

Kapellimestari Pekka Numminen olisi halunnut jatkaa tuntiopettajana. Kyseessä on rehtorin mukaan selkeä riskiryhmä, jonka terveyttä ei voida taata.
71-vuotias Pekka Numminen olisi halunnut jatkaa Vanajaveden opiston tuntiopettajana. Kuva: Pekka Rautiainen
Pekka Numminen on opettanut Vanajaveden opistossa vuodesta 2003 lähtien. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajaveden opisto on linjannut, ettei yli 70-vuotiaita palkata koronaviruksen takia opettamaan ensi syksyksi. Opiston rehtori Outi Itäluoma teki päätöksen toukokuussa kuultuaan työterveyshuollosta vastaavaa Mehiläistä, josta asiaa suositeltiin.

– Työnantajan edustajana en voi taata, että työntekijät olisivat täysin turvassa, Itäluoma sanoo.

Vanajaveden opistossa toimineen Leppäkosken puhallinorkesterin kapellimestari Pekka Numminen oli toukokuussa sopinut suullisesti jatkavansa opetusta myös tulevana lukuvuonna. Työsopimukset allekirjoitetaan erikseen joka lukuvuodelle, ja Numminen odotti paperisen sopimuksen saapumista kesäkuun alussa.

Yllätyksekseen hän sai 2. kesäkuuta tekstiviestillä ilmoituksen, ettei häntä voida palkata.

Tekstiviestin lähetti opiston musiikista vastaava suunnittelijaopettaja. Hämeen Sanomat on nähnyt tekstiviestin.

– Minua suututtaa, miten tällainen asia ilmoitettiin. Olisin odottanut, että opettaja tai jopa rehtori olisi velvoitettu olemaan puhelimitse yhteydessä minuun, Numminen sanoo.

Itäluoma kertoo, että tiedottamisen hoitivat ainealueiden vastaavat opettajat. Etätöitä tehneet opettajat ovat kertoneet asiasta joko tekstiviestillä tai soittamalla.

Puhallinorkesteria ei mainita kurssiesitteessä

Viestissä kysyttiin myös, jatkaako orkesteri tästä huolimatta. Numminen ei koe olevansa oikea henkilö päättämään asiasta. Leppäkosken puhallinorkesteri on rekisteröity yhdistys, jolla on oma johtoryhmänsä.

Numminen kertoi ilmoituksen riipaisevan häntä niin paljon, ettei lähtenyt vastaamaan asiaan viestitse. Hän ilmoitti tilanteesta heti yhdistyksen puheenjohtajalle ja sihteerille.

Orkesterin jäsenet kokevat, ettei orkesteri toimi ilman Nummista. Hän on toiminut kapellimestarina vuodesta 2006 lähtien, ja opettanut Vanajaveden opistossa vuodesta 2003.

Puheenjohtajamme on yrittänyt saada opiston väkeä antamaan lisätietoja asiasta, mutta ketään ei ole lomien vuoksi tavoitettu.

Itäluoman mukaan koronaepidemian vaikutuksia opetuksen järjestämiseen seurattiin koko kevään ajan, ja kesälomien jälkeen tehdään jälleen tilannekartoitus. Vanajaveden opiston lukuvuoden 2020–2021 kurssiesitteessä ei mainita Leppäkosken puhallinorkesteria.

Rehtori ei näe syrjintänä

Hallitus linjasi 23.6., ettei koronasuosituksissa enää erotella eri ikäryhmiä. Myös poikkeustilasta on luovuttu. Numminen ja muut orkesterin jäsenet kokevat päätöksen ikärasismiksi.

Itäluoman mielestä päätöstä ei voida pitää syrjintänä, sillä se on tehty pelkästään terveysnäkökulman perusteella.

– Toivoisin, että henkilökunta pitää itsekin terveysnäkökulmaa tärkeänä.

Päivän lehti

5.8.2020