fbpx
Kanta-Häme

Kapinahenki elää Ojoisilla

Tunnelma nousi hetkittäin hellelukemiin, kun liuta virkamiehiä sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka kävivät keskiviikkona tentattavina Ojoisten asukasillassa.

Vastustus kaupunginosan lähipalveluiden muutoksia, terveysaseman mahdollista lakkauttamista ja koululaisten siirtymistä Seminaarin kouluun, kohtaan elää vahvana. Vekan lukemat rätingit kaupungin talouden tilasta ja palveluiden tehostamispyrkimyksistä eivät kääntäneet yleisön päätä.

– Kuinka paljon pitää potilaita käytävillä jonottaa, että terveyskeskus säilyy? huudettiin yleisöstä.

– Kun tehdään yksittäisiä päätöksiä, pitää katsoa myös kokonaisuutta. Tässä taloustilanteessa pitää riittävän isoilla yksiköillä optimoida palvelujen tehokkuus. En tiedä, miten paljon ihmisten pitäisi sairastaa enemmän, ennen kuin Ojoisilla olisi kannattavaa pitää lääkäriä iltaisin pidempään, Vekka vastasi.

Terveyskeskus, tai edes yhden lääkärin vastaanotto vaadittiin säilytettäväksi, vaikka tilastojen mukaan kovin harva ojoislainen palvelua käyttääkään.

– Selvitysten mukaan vain noin puolet käyttää terveyskeskusta, ja heistä 90 prosenttia käy siellä kerran tai kaksi vuodessa. Ryhmä, jolle terveysasema lähipalveluna on arvokas, on pieni, alle sata ihmistä, tilaajajohtaja Jukka Lindberg yritti.

Terveyskeskuksen potilaskannan lisäämiseksi ehdotettiin Kaurialan asukkaiden osoittamista Ojoisille.

Päätöksiä ennen tehdään selvitys

Lindberg painotti, että mitään lopullista päätöstä terveysasemien lakkauttamisesta ei ole odotettavissa ennen ensi vuotta. Hän kuitenkin ennakoi kantakaupungista löytyvän kolmen vuoden kuluttua kaksi terveysasemaa, joista kumpikaan tuskin on Ojoisilla. Kaupunginhallitus päätti toukokuussa laajemmasta terveydenhuollon selvityksestä, mikä on annettu Lindbergin vastuulle.

– Kaksi perusterveydenhuollon pistettä – idässä ja lännessä – on tämän kokoisessa kaupungissa riittävä, mutta paljon sairaanhoitajan palveluja tarvitseville pitää olla lähipalvelua.

Yleisöstä heitettyä ideaa Ojoisille rakennettavan uuden varhaiskasvatuskeskuksen ja alaluokkien yhteyteen tulevan terveydenhoitajan toimipisteen palvelemisesta myös muita ojoislaisia Lindberg piti harkitsemisen arvoisena.

– Vähän sen tyyppistä on suunniteltu, hyvä idea.

Koulutie turvataan, kunhan rahaa löytyy

Koululaisten siirtyminen uuteen Seminaarin kouluun ensi syksynä on varmaa, mutta perheitä kaivelee edelleen entistä pidemmän koulumatkan liikennejärjestelyt. Osaa tienylityksistä pidetään vaarallisina pienille.

Vaaranpaikkoihin on jo laitettu väliaikaisia liikenteenjakajia ja varoitusmerkkejä, mutta kiinteitä keskikorokkeita tuskin pystytään tekemään tänä vuonna, pahoitteli kunnallistekniikan suunnittelija Jani Mantere.

– Jos lupaan jotain, se ei pidä paikkaansa. Työt pitää yhdyskuntalautakunnan hyväksyä, eikä rahaa ole tälle vuodelle. Jos jotain tehdään, se on muualta pois.

Alakoulun kaksi ensimmäistä luokkaa jää Ojoisille. Nykyinen koulu puretaan osittain ja tilalle nousee varhaiskasvatuskeskuksen ja tilat alaluokille sisältävä uudisrakennus.

– Tarjouspyynnöt on lähetetty, rakennustöihin päästään alkusyksystä ja valmista on toivottavasti noin vuoden kuluttua, opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa valaisi. (HäSa)

Menot