Kanta-Häme

Väkevä juttu Turo Tuomisen henkisestä testamentista kosketti - Elämästä kertova kappale syntyi kuolemasta

Musiikki voi herätä eloon koskettavan lehtijutun pohjalta. Tanja Ahola-Virtaselle biisinteossa on kyse omien tunteiden purkamisesta.
Biisintekijänä Tanja Ahola-Virtanen kertoo inspiroituvansa tositapahtumista. Kuva: Esko Tuovinen
Biisintekijänä Tanja Ahola-Virtanen kertoo inspiroituvansa tositapahtumista. Kuva: Esko Tuovinen

On asioita joita / tahdon kertoa / ennen kuin lähden / neuvoja jaettavaksi / sinun tähden.

Turengissa asuvan Tanja Ahola-Virtasen lyriikkakynä lähti liikkeelle vimmaisesti kuin itsestään, kun hän oli lukenut Hämeen Sanomista jutun syöpää sairastavasta miehestä, joka halusi jättää pienelle pojalleen henkisen perinnön ennen kuolemaansa.

Syntyi kappale nimeltä Kysymysmerkkejä. Biisin viesti ei ole kuitenkaan kuolemasta, vaan elämästä.

– Toimittaja Vanessa Valkama ja valokuvaaja Esko Tuovinen olivat pukeneet Turo Tuomisen haastattelun niin väkeväksi jutuksi, että se kosketti minua syvästi, Ahola-Virtanen kertoo.

Jutun kuvassa pieni poika istuu viimeisiä kertoja isänsä sylissä. Se herkistää yhä.

– Meni viisi minuuttia, että biisi oli paperilla. Harvoin käy näin. Ehkä artikkeli vaikutti minuun niin vahvasti myös siksi, että oma isäni kuoli vuonna 2017.

Biisintekijänä ja artistina Ahola-Virtanen kertoo inspiroituvansa tositapahtumista.

– Yleensä ne ovat havaintoja ja asioita, joita näen. Nyt kävi niin, että ensimmäisen kerran kappale syntyi puhtaasti lehtijutun perusteella.

 

Tanja Ahola-Virtanen julkaisee tänä syksynä yhteensä kolme singleä. Perjantaina julkaistun Kysymysmerkkejä-kappaleen lisäksi Spotify-suoratoistopalveluun ilmestyvät Elää hetkessä (13.9.) ja Tuuli (4.10.)

– Elää hetkessä -kappale on tsemppibiisi syöpää sairastavalle ystävälleni. Kappale on syntynyt ystäväni kertomista ajatuksista ja tunnelmista. Tuuli-kappale taas kertoo omasta surutyöskentelystäni, ja siitä, kuinka haluan elää siten kuin minut on kasvatettu.

Sanat ja sävel kehittyvät Ahola-Virtasen päässä samaan aikaan, mutta sovitusapua kappaleisiin hän on saanut apua hämeenlinnalaiselta Karri Salolta.

– Karri lukee minua kuin avointa kirjaa. Hän saa heti kiinni ajatuksistani.

Sanoittajana Ahola-Virtanen ei tee kappaleita pelkästään kaipuusta. On myös ilonaiheita. Ahola-Virtanen tekee tilauskappaleita- ja keikkoja esimerkiksi häihin ja syntymäpäiväjuhliin.

– Kaikki eivät halua pitää puheita, joten minulta pyydetään kappaletta, joka kertoisi illan päätähdestä. Tämän tyyppiset kappaleet ovat vähän kuin laulettuja sähkeitä, henkilökohtaisia.

 

Maailman herkkää havainnointia ei Ahola-Virtanen pidä rasitteena.

– En tee kappaletta kaikesta vastaan tulevasta, se ei ole jokapäiväistä. Pohjimmiltaan biisinteossa on kyse omien tunteiden purkamisesta.

Vaikka kappaleet julkaistaan Spotifyssä, niistä saadut korvaukset eivät päätä huimaa.

– Ei niillä rahaa tehdä, korvaus kuuntelukerrasta on joitakin senttejä. Haluan saada kappaleeni muiden kuunneltaviksi. Olen onnistunut, jos joku ihminen saa biiseistä lohtua tai buustia elämäänsä. HäSa

Lue myös: “Älä lähde kauhean kauas”, Turo Tuominen sanoi vaimolleen viimeisenä iltana – Saattohoito onnistui kotona loppuun asti

Tanja Ahola-Virtanen

Luokanopettaja, laulaja ja 
musiikkiterapeutti, joka on opiskellut musiikkia Helsingin konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Nopeat riimit

Ahola-Virtanen riimittelee Hämeen Sanomien antamilla aihesanoilla:

Kantola

Tule vanhaan saareen,nurmikolle kaareenhuumaannu musiikista,kädet pilviin nostalaula, hypi tahdissaoot, sä ootKantolassa 

Oranssi alue

Saa huutaa, katseet suuntaaSinne missä tapahtuu,HPK-heimo kokoontuuHalliin parhaan, tunnet varmaantunteen oranssin

 

Päivän lehti

25.1.2020