fbpx
Kanta-Häme

Käräjäoikeuden hallinto lähdössä Lahteen

Oikeusministeriön virkamiestyöryhmän ehdotus vähentää rutkasti käräjäoikeuksien määrää saa myönteisen kannan Kanta-Hämeen käräjäoikeudelta.

Työryhmän ehdotuksessa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen käräjäoikeudet yhdistettäisiin, ja hallinto keskitettäisiin Lahteen. Hämeenlinnaan jäisi kanslia.

Työryhmä ehdottaa käräjäoikeuksien määrän vähentämistä nykyisistä 27:stä 17:ään tai vain 14:ään.

Enemmistö maan käräjäoikeuksista vastustaa hanketta muun muassa siksi, että käräjäoikeuksien vuoden 2010 uudistuksia ei ole vielä saatettu loppuun, eikä vaikutuksia ole kattavasti selvitetty.

Hämeen käräjäoikeuteen kuuluisivat Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki. Forssan kanslia lakkautettaneen ja toiminnot siirretään Hämeenlinnaan. Forssassa alkaa ensi viikolla yt-neuvottelut.

– Forssan kanslia on tarkoitus lakkauttaa vuodenvaihteessa. Henkilöstön työpaikka siirtyy, mutta irtisanomisia ei ole tiedossa, oikeusministeriön apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos kertoo.

Keskitetyistä asiaryhmistä Hämeen käräjäoikeuden toimivaltaan kuuluisivat maaoikeus- ja sotilasoikeudenkäyntiasiat. Yrityssaneeraus- ja ulosottovalitusasioita, joissa Päijät-Hämeen käräjäoikeus on nykyisin toimivaltainen, ei käsiteltäisi Hämeen käräjäoikeudessa.

Päätöstä uudistuksen toteutuksesta odotetaan syksyn aikana.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei ole kommentoinut asiaa keskeneräisyyteen vedoten.

– Tarkempia linjauksia on odotettavissa tällä viikolla, Heikki Liljeroos uskoo.

Työryhmän mukaan käräjäoikeuksien uudistus toisi useiden miljoonien eurojen säästöt toimitiloissa ja henkilöstökustannuksissa. Uudistus vaatii noin vuoden valmistelun.

Vaikka Kanta-Hämeen käräjäoikeus kannattaa lausunnossaan käräjäoikeuksien yhdistämistä, sen mukaan hallinnollisen keskuksen tulisi sijoittaa Hämeenlinnaan.

Todennäköisin hallinnon sijoituspaikka olisi kuitenkin Lahti, sillä valtioneuvoston raha-asiain valiokunta puolsi viime viikon torstaina Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ja Salpausselän syyttäjänviraston uusien tilojen vuokrasopimusten solmimista. Joulukuun alussa 2016 voimaan tulevan sopimuksen vuokra-aika on 10 vuotta.

Vuokrasopimuksien solmiminen johtuu siitä, että Lahden nykyinen oikeustalo on peruskorjauksen tarpeessa.

Vuokrattavat toimitilat suunnitellaan ja rakennetaan vastaamaan oikeushallinnon virastojen tämän päivän tilatarpeita. Vuokra on hieman yli miljoona euroa vuodessa. HÄSA

Menot