Kanta-Häme

Karamelliomenat ja ritarit vetävät keskiaikamarkkinoille

Puiset jousipyssyt kiinnostivat pieniä ”ritarinalkuja” Lauri ja Leo Överlundia perjantaina porttinsa jo 15. kertaa aukaisseilla Hämeen keskiaikamarkkinoilla.

Kokeilemaan ei heti ehtinyt, sillä keskittyminen meni herkullisten karamelliomenoiden syöntiin. Ne maistuivat myös poikien vanhemmille Sanna ja Klaus Överlundille.

– Karkkiomenoita ja possulautanen täältä pitää aina saada. Ja nähdä ”heppaohjelma”, kuten meidän viisivuotias sanoo hevosturnajaisista. Meille tulee sunnuntaina Tampereelta vieraita, joiden kanssa tulemme näytöstä katsomaan, perheen äiti kertoo.

Perhe on jo neljättä kertaa markkinoilla.

– Täällä on upea miljöö. Kun Hämeenlinnassa jotain tällaista järjestetään, pitää tulla katsomaan. Kaupallisuus on hyvin naamioitu. Tämä on hyvänä ajankohtana, kun koulut ovat jo alkaneet. Muuten olisimme olleet vielä mökillä, vanhemmat kertovat.

Sanna Överlund kertoo ihastelleensa käsityöläisten luomuksia.

– Täällä on upeita kasvivärjättyjä lankoja. Ja aina on hämmästelty myös sepän töitä.

Pehmomiekkailevia kannibaaleja

Keskellä Linnanpuistoa vastaan astelee yhtäkkiä kaksi puolialastonta, kannibaaliksi pukeutunutta markkinavierasta.

– Etsin täältä sellaista kivaa, pientä kalukukkaroa, joka pitää kiltin paikoillaan, kertoo herra kannibaali eli Ossi Välimäki.

Kiltin? Minkä kiltin?

– Kuulumme sellaiseen pehmomiekkailua harrastavaan ryhmään kuin Camulosin Villikarjut, jossa pukeudumme kiltteihin ja siniseen ihomaaliin. Se on vähän sellaista Braveheart-meininkiä, Välimäki yrittää selventää neiti kannibaali Sini Heinonen rinnallaan.

Välimäkeä kiinnostivat markkinoilla monetkin keskiaikaan liittyvät tavarat.

– Haluaisin hiplata noita jousia ja kypäriä, vaikka en tee niillä mitään. On helvetin hienoa, että tällaisia järjestetään. Ei meillä Kaakkois-Suomessa ole vastaavia.

Itse asiassa lappeenrantalainen kaksikko ei tiennyt mitään koko keskiaikamarkkinoista, vaan kuuli siitä sattumalta Hauholla, jossa he osallistuvat viikonvaihteessa bofferointi- eli pehmomiekkailutapahtumaan nimeltään Kuninkaantekijät.

– Se ei ole larppaamista! Se on eräänlainen kamppailulaji. Aggressioita ilman vaurioita, Välimäki tiivistää.

Mikä saa kaksi aikuista ihmistä harrastamaan tällaista?

– Eeppisyys! kuuluu vastaus stereona.

– Ja lisäksi se on hauskaa, kannibaalit nauravat.

Eilen kansa sai vaeltaa Hämeen keskiaikamarkkinoilla ilmaiseksi, mutta lauantai ja sunnuntai ovat maksullisia päiviä. Markkinat järjestää Hämeen linnan keskiaikayhdistys ry. (HäSa)

Hämeen keskiaikamarkkinat avoinna Hämeen linnan ympäristössä la 17.8. klo 10–18 ja su 18.8. klo 10–17. Lisätietoja: www.keskiaikamarkkinat.net

Päivän lehti

30.5.2020