Kanta-Häme

Karan koulun ovet uhkaavat sulkeutua ensi kesänä

Karan koulun vanhemmat huokaisivat helpotuksesta, kun Hausjärven sivistyslautakunta veti säästölistalta yli Karan koulun lakkauttamisen. Kunnan ahtaaseen taloustilanteeseen oli tarkoitus hakea helpotusta sulkemalla koulu vuoden kuluttua kesällä.

– Soittelimme lautakunnan jäsenille ja onnistuimme vakuuttamaan viisi yhdeksästä jäsenestä puolellemme. On aivan järjetöntä, että oppilaat siirretään Ryttylään, jossa on meneillään iso kouluremontti, toteaa vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Nina Salminen.

Lapset remontin keskelle

Nyt vanhemmat saivat vasta ensimmäisen osavoiton taistelussa, jota on tarkoitus jatkaa edelleen. Vanhempainyhdistyksen sihteeri Annikki Liljefors kertoo yhdistyksen kutsuvan kyläläisiä kokoon pohtimaan toimintasuunnitelmaa.

– Emme usko säästölaskelmiin, emmekä voi mitenkään ymmärtää, miksi lasten pitäisi lähteä stressaantumaan isoiksi kasvaviin ryhmiin pölyn ja melun keskelle. Mikseivät lapset saa käydä koulua Karassa, kuten on alun perin ajateltu? Liljefors ihmettelee.

Vanhempia suututtaa myös lasten koulumatkan venyminen. Syksyllä 2014 koulun 33 oppilaasta 16 voisi käydä koulua kävellen, mutta joutuu kulkemaan kymmenen kilometrin päähän Ryttylään koulukyydillä. Koulukyytiläistenkin matkat pitenevät.

– Oppilaiden koulumatka saa odotusaikoineen viedä enintään kaksi ja puoli tuntia päivässä. Aikaraja paukkuu, kun kyytiä joudutaan odottelemaan koululla iltapäivällä ja matkaa Puujaan perukoilta Ryttylään kertyy aika paljon, miettii kahden koululaisen äiti Eva Raatikainen.

Ryttylän koulu korvaa Karan

Vanhemmat ovat jo muutaman vuoden ajan totutelleet ajatukseen, että koulu lopetetaan kylältä muutaman vuoden kuluttua, mutta lopettamisen aikaistaminen oli kyläläisille uusi isku.

Ryttylän kouluremontin valmistuttua vuonna 2017 Karan koulu on joka tapauksessa tarkoitus lakkauttaa ja siirtää oppilaat Ryttylään. Aikaistamalla lakkautusta kunta hakee enimmillään 170 000 euron säästöjä.

– Jos oppilaiden siirto onnistuu siten, ettei Ryttylässä tarvitse lisätä opettajien määrää, saadaan täysimääräinen säästö. Saattaa kuitenkin olla, että säästöt jäävät yhteen opettajaan, kertoo sivistystoimen johtaja Markku Torttila.

Kun Karan koulu suljetaan, opettajat siirtyvät kunnan muihin kouluihin. Säästöä syntyy, kun yhtä tai kahta määräaikaista opettajan tointa ei jatketa.

Hausjärvi saa valtiolta ensi lukuvuonna erityisavustusta kaikkiaan neljän opettajan palkkaamiseen yli 25 oppilaan ryhmien jakamista varten. Markku Torttila kertoo, että tällaisia ryhmiä on vain Oitin ja Eskon koulussa. Ryttylän ryhmät ovat pienempiä.

Kunnanhallitus tutkii säästöt

Karan koulun lopettamisen aikaistaminen saattaa nousta uudelleen sivistyslautakunnan säästölistalle, kun lista etenee kunnanhallituksen käsittelyyn. Markku Torttila toteaa, että Hausjärvi todennäköisesti tulee hakemaan valtiolta harkinnanvaraista valtionapua talousongelmiinsa.

– Harkinnanvaraisen myöntämisen edellytyksenä on, että kunnalla on valtuuston hyväksymä talouden tasapainottamissuunnitelma. Sivistyslautakunnan säästöt ovat osa sitä ja käsitellään siksi kunnanhallituksessa ja hyväksytään lopulta valtuustossa, Torttila toteaa.

Sivistyslautakunnan säästöesitys sisältää 200 000 euron säästöt tuovan lasten päivähoitosetelin käyttöönoton ensi vuoden alusta, suunnitellun avoimen päiväkotitoiminnan lykkäämisen, vuokratuista nuorisotiloista luopumisen ja esiopetuksen ryhmäkokorajoituksista luopumisen. Kaikkiaan säästöjä on kerätty kokoon 440 000 euroa.

Kunnanhallitus kokoontuu seuraavan kerran 13. elokuuta. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic