Kanta-Häme

Karanojalle suunniteltu biokaasureaktori vaatii lisäselvityksiä

HS-Veden, Kiertokapula oy:n ja energiayhtiö ST1:n yhteisen biokaasureaktorihankkeen esiselvitys on tehty.

Selvitys herätti uusia kysymyksiä, joihin täytyy saada vastaukset, ennen kuin hanketta voidaan viedä pidemmälle.

Lisäselvitystä vaativat muun muassa kustannukset. HS-Veden osalta hankkeen kustannukset nousivat aiemmasta karkeasta arviosta noin 50 prosenttia.

– Reaktorista syntyisi kaasua, joten täytyy tarkentaa myös, millä hinnalla sitä myytäisiin, HS-Veden toimitusjohtaja Jukka Meriluoto sanoo.

Kun HS-Veden lietteestä on eritelty reaktorissa biokaasu, jää jäljelle myös hajoamattomia aineita sisältävää mädätettä, joka kompostoitaisiin. Sen jatkomarkkinoita on selvitettävä.

– Kompostimme menee nyt maatalouskäyttöön maanparannusaineeksi, mutta sen kysyntä on hiipumassa, koska elintarviketeollisuus haluaa pitää yllä suomalaisen puhtaan ruoan imagoa Euroopan elintarvikemarkkinoilla, Meriluoto sanoo.

– Kompostia voitaisiin käyttää pienellä lisäkäsittelyllä esimerkiksi viherrakentamisessa, hän jatkaa.

Myös Kiertokapula oy:llä syntyy jätteen reaktiotuotteena mädätettä, mutta koska se tehdään biojätteestä, ei sitä kohtaan ole samanlaisia epäilyksiä. Biomädäte omaakin paremman markkinapotentiaalin.

Kiertokapulan toimitusjohtajan Kari Mäkisen mukaan reaktiotuotteiden markkinat vaativat kuitenkin tarkempaa selvitystä.

– Juhannuksen jälkeen jatkamme keskustelua ja jatkosuunnitelmia yhdessä, Mäkinen sanoo.

Biokaasureaktoria on suunniteltu Karanojalle. On arvioitu, että se käsittelisi noin 20 000 tonnia jäteaineita vuodessa. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic