Kanta-Häme

Kare-koiran lihaskivut hellittivät hieronnassa

Kymmenvuotias kääpiösnautseri Kare makaa hoitopöydällä ja ynisee, kun koirahieroja Kaisa Valto venyttää tassua kohti kattoa.

Kuudetta kertaa koirahierontaan Etelä-Hämeen eläinlääkärikeskukseen tuotu Kare on jo tottunut käsittelyyn.

– Tässä on syntynyt luottamuksellinen asiakassuhde, Karen isäntä Jouko Vartiainen toteaa.

– Pistin kevättalvella merkille, että Kare alkoi lenkillä ontua etujalkojaan. Kun anturoiden välistä ei löytynyt mitään, tulimme eläinlääkärille. Lääkäri totesi, että Karella ei ole nivelvaurioita, mutta sillä on ikään liittyviä lihaskipuja ja -kireyttä.

Ensimmäiset viisi kertaa hieronnassa meni lihasten avaamiseen, ja tästä lähtien säännöllisiä käyntejä jatketaan jotta koira pysyisi jatkossa kunnossa. Koira käy hierojalla paljon isäntää useammin, Vartiainen tunnustaa.

– Olen laiminlyönyt oman fysiikkani hoidon, mutta kun on vastuun eläimestä ottanut, siitä pidetään huolta. Toive on, että Kare olisi seurana vielä 5–6 vuotta, ja että ne olisivat mahdollisimman hyviä vuosia. 

Palvelus- ja työkoirien käyttäminen hieronnassa on Kaisa Valton mukaan jo hyvin tavallista.

Seurakoiria käytetään harvemmin ja yleensä vasta silloin, kun eläinlääkäri on sitä suositellut.

– Yhtälailla lemmikeillä vetävät lihakset jumiin ihan sohvalla makoillessa kuten ihmisilläkin. Parasta hieronta olisi ennalta ehkäisevänä. Nivelongelmista kärsivien lemmikkien kohdalla hieronnan myötä pystyy usein jopa vähentämään kipulääkitystä, Valto kertoo.

Valto hieroo koiria parina päivänä viikossa. Työhön hän on kouluttautunut Tampereen urheiluhierojakoulun koirahierojalinjalla, jonka jälkeen hän on suorittanut koulutuskeskus Salpauksessa koirahierojan ammattitutkinnon. 

Koirien hierontaa koskevat samat periaatteet kuin ihmisillä. Suurin ero on käsittelyn kovuus. Jokainen urheiluhierojalla käynyt tietää, että aina käsittelystä ei selviä ilman kipua ja kyyneliäkään.

– Koiria hieroessa potilasta kuunnellaan. Hieronta ei koskaan satu, Valto sanoo.

Karen käynnit hierojalla tulevat maksamaan Jouko Vartiaiselle vuodessa satoja euroja. Lemmikkivakuutus ei korvaa käyntejä, jotka johtuvat vanhenemisesta ja iän tuomista krempoista.

– Verrattuna siihen, miten paljon lemmikki antaa, hinta ei ole raha eikä mikään. Hieronnasta on ollut tavattomasti hyötyä. Karen energisyys ja iloisuus on kasvanut silmin nähden, Vartiainen toteaa. HÄSA