Kanta-Häme

Kari Ilkkala epäilee kaupungin johtoa rikoksesta

Hämeenlinnan tuleva kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkala (ps.) on tehnyt rikosilmoituksen konepaja M-Componentsin toimistusjohtajasta Juhani Lemströmistä, kaupungin talous- ja hallintojohtajasta Ismo Uusitalosta, apulaiskaupunginjohtajasta Juha Isosuosta ja eräistä muista kaupungin virkamiehistä.

19-sivuisessa rikosilmoituksessa epäillään virkamiesten antaneen luottamuselimille tahallaan virheellistä tietoa Kiinteistö oy moreeni-metallin takausasioissa.

Samoin väitetään M-Componentsin aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Moreeni-metallille ja kaupungille.

Rikosilmoitus on tehty kuukausi sitten Kanta-Hämeen poliisille, joka siirsi sen Päijät-Hämeen poliisille. Siirron syynä oli halu varmistaa, ettei synny minkäänlaisia jääviysepäilyjä.

Nyt asia on Keskusrikospoliisilla, joka tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juuso Oilingin mukaan selvittää, antaako ilmoitus aihetta esitutkinnan aloittamiseen. Oilinki sanoo, että asian selvittäminen vie pitkähkön ajan.

Teollisuushallin lainan takaus

Asiassa on kysymys Kiinteistö oy moreeni-metallin lainasta, jolle kaupunki myönsi 80 prosentin takauksen. Lainalla rahoitettiin 2000-luvun alussa rakennetun teollisuushallin laajennusta vuonna 2012.

Kiinteistöyhtiö on perustettu omistamaan ja hallinnoimaan M-Componentsin tarpeisiin tehtyä hallia. Alkuperäinen halli oli noin 1500 neliön suuruinen. Laajennusosa on 650 neliön kokoinen.

Konepajayhtiö omistaa kiinteistöyhtiöstä 90 prosenttia ja kaupunki 10 prosenttia.

Kaupungin takausvastuu on nyt 1,145 miljoonaa euroa. Takauksen hyväksyi kaupunginvaltuusto viime syyskuussa äänin 45-14. Vähemmistöön jääneet olisivat halunneet palauttaa asian uuteen valmisteluun.

Kaupunki ei ole kärsinyt

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo, että rikosilmoitusta voisi luulla aprillipilaksi koska se on niin älytön.

– En ole edes ollut esittelemässä ja valmistelemassa asiaa, vaan se kuului kaupunginjohtaja Tapani Hellsténille. Kukaan ei varmasti anna tahallaan vääriä tietoja luottamusmiehille, Isosuo sanoo.

Hän huomauttaa, että rikoslaista löytyy myös pykälä perättömästä ilmiannosta.

Hämeenlinnan kaupunginlakimies Kari Suokas sanoo, että kiinteistöyhtiö on hoitanut maksunsa pankille niin, ettei takaajalle eli kaupungille ole tullut mitään velvoitteita. Kaupungille ei myöskään ole tullut mitään vahinkoa.

– Kaupungilla on myös muita vastaavanlaisia hankkeita, hän kertoo.

M-Componentsin ja Kiinteistö oy moreeni-metallin toimitusjohtaja Juhani Lemström sanoo ihmettelevänsä kovasti, mistä rikosilmoituksessa on kysymys ja että juristin avulla selvitetään, miten väitteisiin suhtaudutaan.

– Rikosilmoituksessa on lehtitiedon mukaan esitetty väite, että M-Components olisi maksanut liian alhaisia vuokria kiinteistöyhtiölle. Se on perätön. Olemme hoitaneet asiat pankin kanssa sovitulla tavalla, hän sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut torstaina Kari Ilkkalaa.

Konepajan toiminta nousukiidossa

Kaupungille 16.8. 2012 lähettämäänsä takauspyyntöä kiinteistöyhtiö perustelee sillä, että M-Componentsin liiketoiminta on kasvanut nopeasti vuosien 2008-09 taantuman jälkeen. Henkilöstä on lisääntynyt vuodesta 2010 yhdeksällä nykyiseen 24:ään ja odotettavissa on 5-7 työpaikan lisäys. Laajennuksella toimintoja on voitu tehostaa ja tilauskanta on kasvussa.

Juha Lemström kertoo, että M-Componentsin tilikausi päättyy syyskuussa. Viime tilikaudella yhtiöllä oli kolmen miljoonan euron liikevaihto. Kuluvan kauden liikevaihdoksi ennakoidaan neljää miljoonaa tähän mennessä solmittujen sopimusten perusteella.

Hän kertoo myös, että molempien yhtiöiden tilinpäätökset tilintarkastajien lausuntoineen on toimitettu kaupungille. Kiinteistöyhtiön tilinpäätös on vahvistamatta, sillä yhtiökokous on vasta tammikuussa.

Rikosilmoituksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic