Kanta-Häme

Kari Ilkkala ja Iisakki Kiemunki mielisivät kh:n puheenjohtajaksi

 

Hämeenlinnan kaupunkilehtien Kaksintaistelut -tilaisuuden yksi merkittävimmistä uutisista oli, että perussuomalaisten Kari Ilkkala sanoi tavoittelevansa Pro Hämeenlinna-koalition tukemana kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta.
 
Kaksintaistelussa Ilkkalan kanssa väitellyt kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ilmoitti myös henkilökohtaiseksi tavoitteekseen kaupunginhallituksen nokkamiehen paikan.
 
Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on kuulunut kaupunginvaltuuston suurimman ryhmän etuoikeudeksi. Perussuomalaisten äänimäärä tuskin missään tilanteessa riittäisi edes neuvottelemaan luottamushenkilöiden ykköspaikasta, mutta Perussuomalaisten, Keskustan, Kristillisdemokraattien ja Vasemmistoliiton vaalien jälkeen toteutettava tekninen vaaliliitto, Pro Hämeenlinna, tarjoaa ehkä mahdollisuuden neuvotella kaupungin ykköspaikasta.
 
Kaupunkilehtien järjestämä kolmen väittelyn sarja Suistoklubilla oli Hämeenlinnassa erilainen vaalitilaisuus, kun keskustelussa oli vuorollaan vain kaksi henkilöä, jotka saivat esitellä näkemyksiään median moniottelija Jussi Lähteen johdattelemina.
 
Vaalitilaisuuden erilaisuus sai kiitosta niin keskustelijoilta kuin yleisöltä. Perinteiset vaalipaneelit koetaan jäykiksi ja pitkäpiimäisiksi, nyt kukin Kaksintaistelu kesti noin kolme varttia. Samalla syntyi aitoa keskustelua, kun osallistujat pääsivät suoraan kommentoimaan taisteluparinsa sanomisia. Vaalipaneeleissa puheenvuoroa voi joutua odottamaan jopa kymmeniä minuutteja. 
 
Noin satapäinen yleisö reagoi puheenvuoroihin taputuksilla ja välihuudoilla, mikä sekin on vaalitilaisuuksia tuoretta ja tervetullutta. Kaksintaistelijoiden taustajoukoista oli myös selkeästi aistittavissa ylireagointia ja pienoista ylimielisyyttä ”vastapuolen” keskustelijoita kohtaan.
 
Kaikkien kuuden osallistujan palaute Hämeenlinnassa aivan uudenlaisesta poliittisesta keskustelutilaisuudesta oli, että ”vastaavia voitaisiin järjestää myös vaalikauden aikana, kun päätöksenteossa esillä on kaupunkilaisia yleisesti kiinnostavia isoja kysymyksiä”.
 
Kari Ilkkalan ja Iisakki Kiemungin kaksintaistelussa palattiin pitkälti miesten keskinäiseen sananvaihtoon internetin keskustelupalstoilla. Sanailu on ollut jo vuosikausia värikästä ja toistensa mielipiteitä murskaavia.
 
Tällä kertaa keskustelun asiasisältö jäi ehkä hieman liiankin vähäiseksi, kun puhetta riitti itse keskustelijoista.

”Virkarikosta lähentelevää”

Kari Ilkkalan mielestä kaupungin taloutta on hoidettu vastuuttomasti.
 
– Vastuunkanto on unohdettu, osassa toimintoja on ajauduttu virkarikosta lähenteleviin ratkaisuihin, Ilkkala tykitti. Jussi Lähteen tivauksesta hän nimesi tällaisiksi virkamiehiksi kaupunginjohtajat Tapani Hellsténin ja Juha Isosuon. 
 
Kaupungin taloutta ruotineessa keskusteluosuudessa Ilkkalan perusväittämä oli, että Hämeenlinnan kaupungin käyttötalous ei kestä jatkuvaa tulevaisuuteen investointia.
 
– Nyt on investoitu yli varojen. Täytyy panostaa enemmän omaan organisaatioon ja saada käyttötalous kuntoon. Pelkkä vetovoimaisuuden kasvun virittäminen ei tuota. Esimerkiksi Verkatehdas oli väärä investointi, Ilkka esitti näkemyksenään.
 
– Velkaantuminen on kasvanut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Myös ulkopuoliset ostot ovat paisuneet, Ilkkala painoi jarruja velkaantumiselle ja ostopalvelujen kasvamiselle.
 
Kiemungin vastaus oli, että Ilkkalan tapa esittää asioita on kuin toisella räväkällä perussuomalaisella keskustelijalla Jussi Halla-aholla, mutta mielenkiinnon kohde on eri, eli talouskysymykset.

”Velkamäärä lähtee laskuun”

– Ilkkalan kanssa keskustellessa tuntuu että vastapuoli on aina valehtelija, epärehellinen ja tyhmä. Se ei ole hedelmällistä keskustelua, Kiemunki sanoi.
 
Kaupungin talouteen on Kiemungin mukaan vaikuttanut myös maailman talouden heilahtelut.
 
– Omilla ratkaisuillamme olemme pystyneet merkittävästi tasapainottamaan kaupungin taloutta. Lainakanta alkaa pienentyä vuoden 2015 aikana, kun toteutamme tähän saakka noudatettua politiikkaa, Kiemunki vastasi velkaantumisen kasvua koskevaan väitteeseen.
 
Kari Ilkkala kielsi vastustavansa esimerkiksi moottoritien katteen ja Sunny Car Centerin rakennushankkeita, mutta ei sanonut ymmärtävänsä sitä, että ”kaupunki luovuttaa vastikkeetta rakennusoikeutta isoille yhtiöille”.
 
Iisakki Kiemunki vastasi, että päätös esimerkiksi SCC:stä syntyi kaupunginvaltuustossa yksimielisesti.
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic