Kanta-Häme

Kari Ilkkala tunnusti tehneensä Sambia-vuodon

Kaupunginhallituksen jäsen ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Ilkkala kertoi olleensa niin sanotun Sunny Car Centerin Sambia-tiedon vuotaja.

Ilkkala oli poliisin tutkinnanjohtajan mukaan esitutkinnassa tunnustanut lähettäneensä tekstiviestin, jota freelance-valokuvaaja Markku Wiik on julkisesti esittänyt todisteena Ilkkalaa vastaan.

Hämeen Sanomien kysyessä asiasta Ilkkalalta hän kertoi olleensa koko vuodon takana.

– Minä olen tiedon välittänyt Sambiaan, mutta siinä ei ollut kyse salassa pidettävän tiedon vuotamisesta, sanoo Ilkkala.

Hän ei kerro sitä, miten hän tiedon Sambiaan toimitti.

Kari Ilkkala kertoo toimineensa prosessissa kaupunkilaisten edun mukaan.

– Valhe ja petos eivät nauti oikeuden suojaa, hän sanoo.

Hänen arvionsa mukaan kaupunginhallitus oli saamassa virheellistä tietoa Sunny Car Center -hankkeen rahoituksesta. Ilkkalan mukaan kaupunki ei ollut hoitanut riittävän hyvin asian valmistelua kaupunginhallitusta varten.

– Joko meitä petettiin tai kaupunkiin oltiin tuputtamassa rikollista rahaa. Siinä ei jäänyt minulle muuta kuin äärimmäisen huono vaihtoehto. Saadakseni tämän jotenkin poikki toimitin informaation Sambiaan, Ilkkala kertoo.

Hänen mukaansa asiassa huomion kiinnittäminen häneen on aiheen sivuun katsomista.

– Olemme pitäneet pystyssä tällaista hanketta, joka on aiheuttanut yksittäisille yrittäjille, pankeille ja yhteiskunnalle miljoonatappiot. Jos tämä kaikki ei näytä tarpeeksi tyhmältä, niin sitten keksitään tällainen operaatio, että koitetaanpa saada Ilkkalan akan poika poseen.

Sunny Car Center -hankkeeseen liittynyt, niin kutsuttu Sambia-tietovuoto tuli ajankohtaiseksi jälleen tammikuun lopussa, kun Wiik esitti julkisesti Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa voivansa todistaa, että Ilkkala on tietovuodon takana.

Kaupungin virkamiesjohto jätti uusien epäilyjen valossa tutkintapyynnön asiasta, ja kaupunginvaltuusto perusti helmikuun alussa tilapäisen valiokunnan arvioimaan kaupunginhallituksen luottamusta.

Tilapäisen valiokunnan työskentely on yhä kesken, eikä Ilkkala kommentoi, onko valiokunta kuullut häntä.

– Valiokunnan työskentely on salaista, Ilkkala sanoo.

Aluksi Ilkkala kiisti julkisesti olleensa tietovuodon takana. Nyt hän kuitenkin kertoo toisin.

– Oli oleellista päästä poliisin kanssa puheille tästä asiasta. Olen odottanut sitä, että poliisi kutsuu minutkin tähän.

– Siitä olen äärettömän pahoillani, että olen joutunut tästä nimenomaisesta asiasta valehtelemaan, hän lisää.

Tällä hetkellä Ilkkala ei koe, että hänen tarvitsisi itse erota luottamustehtävistään.

– Olen tehnyt sitä työtä, mitä kaupunginjohdon ja hallituksen olisi pitänyt tehdä.

Väitteiden tultua julki perussuomalaisten valtuustoryhmä antoi tukensa Ilkkalalle, ja hän päätti jatkaa kaupunginhallituksessa. Ilkkala kertoo, että hän kertoo asiasta valtuustoryhmälle omalla tavallaan.

Poliisin mukaan tutkinta siirtyy lähiviikkojen aikana syyttäjälle syyteharkintaan. HäSa