Kanta-Häme

Kari Ilkkalan oikeudenkäynti siirtyy

Oikeudenkäynti luottamustoimistaan pidätettyä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsentä ja kaupunginvaltuutettua Kari Ilkkalaa (ps.) vastaan siirtyy.

Käsittely siirtyy Ilkkalan toimittaman kirjallisen materiaalin ja hänen nimeämiensä henkilötodistajien kuulemisen vuoksi.

– Käräjäoikeuteen on toimitettu materiaalia, jota en ollut nähnyt. Hän on myös nimennyt useita henkilötodistajia, joita poliisin on tarpeen kuulla esitutkinnassa, kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel kertoo.

Ilkkalaa epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Syytteet liittyvät Sunny Car Center -autokauppahankkeen Sambia-haaraan ja Ilkkalan osuuteen kaupunginhallituksen salassa pidettävän tiedon vuotamiseen.

Kari Ilkkala, millaisesta kirjallisesta materiaalista ja todistajista on kyse?

– Paperit on pidettävä salassa siihen asti kunnes ne on käräjäoikeudessa käsitelty. Sen verran voin avata, että kirjallinen materiaali koskee dokumentteja Regina Chiluban mahdollisten kuvitteellisten rahojen rikollisuudesta.

Henkilötodistajat liittyvät tapahtumiin kaupunginhallituksen kokouksessa sekä eri henkilöiden rooleihin, Ilkkala kertoo.

– Kutsuin Markku Ritaluoman todistamaan ja kertomaan itse valaehtoisesti tapahtumista. Varmaan viive liittyy siihen miten ja missä ajassa saavat Ritaluoman kutsutuksi. Kaipaajia Suomessa olisi muitakin.

Käräjillä asian piti olla 22. päivä maaliskuuta, vain pari viikkoa ennen kuntavaaleja. Ilkkala on vaaleissa ehdolla.

Pyritkö siirtämään oikeudenkäynnin kunnallisvaalien jälkeiseen aikaan?

– Syyttäjä on tehnyt haastehakemuksen käräjäoikeuteen, ja oikeus lähetti minulle vastauspyynnön, jossa viimeinen päivämäärä oli 10.3. Olen noudattanut annettua aikarajaa. Syytön minä siihen (käsittelyn siirtymiseen) olen.

Uutta käsittelyn päivämäärää ei ole määrätty. Molemmista syytteistä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. HÄSA

 

Artikkelia muokattu 17.3. klo 18:20. Tarkennettu kihlakunnansyyttäjä Torkkelin kommenttia.

Päivän lehti

28.5.2020