Kanta-Häme Hämeenlinna

Karistosta Otavan yksikkö - Hämeenlinnalaisen kustantamon nimi ei katoa kirjoista

Kariston nykyinen toimitusjohtaja Mika Kotilainen jää vetämään Karistoa myös Otavan yksikkönä.

Kustannusosakeyhtiö Otava ostaa Kariston kustannusliiketoiminnan. Kariston kustannustoiminta jatkuu samalla nimellä ja sen työntekijät siirtyvät Otavan palvelukseen.
Kauppa astuu voimaan helmikuun alusta. Kauppaan eivät sisälly Alfamer ja Karistopap -liiketoiminnat.
Vuonna 1900 perustettu Karisto on Hämeenlinnassa toimiva suomalainen yleiskustantamo. Kariston toiminta jää kaupan jälkeen Hämeenlinnaan.

Kotilainen vetää yksikköä

– Toiminta jatkuu samalla nimellä ja samoilla toimintaperiaatteilla. Karisto jää Otavan sisälle omaksi yksikökseen ja sillä on oma kustannusohjelma, Kariston toimitusjohtaja Mika Kotilainen kertoo.
Kotilainen jää Otavan palvelukseen vetämään Kariston kustannustoimintaa. Kotilainen siirtyy samalla yrittäjästä Otavan palkkalistoille, sillä hän omisti enemmistön Karistosta.
– Olen henkilökohtaisesti tyytyväinen järjestelyyn.

Karisto loitsi Suomen Harry Potter -hysteriaa vuonna 2001.

Äänikirjat ratkaisivat

Kotilaisen mukaan kaupan taustalla on, että Karisto suunnitteli yhtiönä satsaavansa alan kasvavaan markkinaan äänikirjaan. Satsaukset olisivat kuitenkin olleet yhtiölle raskaita.
– Yrityskaupalla saamme etsimiämme synergiaetuja ja osaamisresursseja, joita erityisesti äänikirjojen liiketoiminnan hyvin nopea kasvu vaatii.
Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio niin ikään sanoo kaupan olevan osa yrityksen strategiaa, jossa kasvua haetaan kustannustoimintaa täydentävällä toiminnalla.
– Kariston ohjelmasta löytyy myös paljon annettavaa äänikirjojen kasvavalle markkinalle.
Karistolta siirtyy Otavan palvelukseen yhdeksän työntekijää. Alfamerille jää kaksi työntekijää.
Kustannusyhtiöllä ei ole enää paljon työntekijöitä, koska sen oma painotoiminta loppui jo vuonna 2012. Paino myytiin Bookwellille, joka lakkautti painon ja myi sen merkittävät koneet ulkomaille.

Historiallinen yhtiö

Kauppa päättää itsenäisen Kariston 120 vuotta vanhan kustannustoiminnan. Kauppaneuvos Arvi A. Karisto perusti Kariston vuonna 1900 kirjojen ja aikakauslehtien kustantamoksi.

Kauppaneuvos Arvi Karisto perusti Hämeenlinnaan useita yhtiöitä ja yhdistyksiä.

Karisto toimi yhtiön pääomistajana ja toimitusjohtajana 57 vuotta. Hän oli pitkään merkkihenkilö Hämeenlinnassa. Yhtiö rakensi nykyiselle Arvi Kariston kadulle toimitalon, jossa on nyt muun muassa Kanta-Hämeen käräjäoikeus ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus.

Kariston vanhasta toimitalosta tuli Hämeenlinnan oikeustalo, kun karisto muutti siitä Paroisille.

Arvi A. Kariston veljenpoika Onni-Sakari Karisto siirtyi yhtiön johtoon 1960-luvulla. Kariston suku myi enemmistöosuutensa yhtiöstä 1980-luvulla.
Kariston osake-enemmistö myytiin vuonna 2016 Mika Kotilaiselle, joka oli entinen Kariston toimitusjohtaja ja joka oli ostanut siltä Alfamerin, paperijalostetoiminnan ja Toimistotarvike-yhtiön. HÄSA

 

Lue myös: Karisto on hakenut pitkään keskustasta toimitiloja – Nyt ne löytyivät, kustantamo muuttaa Kasarmikadulle

Lue myös: Karisto myy toimitusjohtajalle liiketoimintaa

Lue myös: Tänään vietetään suomalaisen kirjallisuuden päivää – Ruotsalaisomistus jyrää nyt Suomen kustantamoissa, onko sillä väliä? (10.10.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic