Kanta-Häme

Kariston 112-vuotias kirjapaino lopetetaan

Nelisenkymmentä Kariston kirjaspainon työntekijää ja toimihenkilöä sai torstaina käteensä irtisanomislapun, kun kuusi viikkoa jatkuneet yt-neuvottelut päättyivät. Kirjapainon toiminta loppuu ensi vuoden huhtikuussa. Kariston kustannustoimintaa yt-neuvottelut eivät koskeneet.

Yt-neuvottelut alkoivat heti, kun pohjoismaiden johtava kirjapaino Bookwell oy osti Kariston kirjapainon marraskuussa.

Kariston painon työt siirretään Bookwellin painoihin Porvooseen, Vaajakoskelle ja Juvalle.

Painon pääluottamusmies Ari Millasnoore kertoo, että Hämeenlinnaan jää töihin yksi henkilö myyntiin, yksi asiakaspalvelutehtäviin ja yksi sivunvalmistukseen. Bookwellin Porvoon painossa on kolme avointa paikkaa, joita karistolaiset voivat hakea.

– Tosiasia on, ettei Hämeenlinnan seudulla ole tarjolla töitä kirjanpainajille, Millasnoore sanoo.

Tarjolla työnhakukurssitusta

Bookwell järjestää tammikuussa muutaman päivän työnhakuvalmennusta irtisanotuille. Muuta irtisanomispakettia ei anneta. Irtisanotuista monet ovat olleet Karistolla vuosikymmeniä.

Talossa lyhyen aikaa olleilla ei ole enää työvelvoitetta, koska heidän irtisanomisaikansa on lyhyt. Pitkäaikaisilla työntekijöillä on enimmillään kuuden kuukauden irtisanomisaika. He jatkavat töissä niin kauan kuin töitä on.

Paino kannatti huonosti

Bookwellin toimitusjohtaja Magnus Breitenstein kertoi Hämeen Sanomissa heti yrityskaupan jälkeen yt-neuvottelujen perusteluksi, että Kariston kirjapainon tulos on huono ja että alalla on ylikapasiteettia.

Karisto oy:n ja Bookwellin yhteisessä tiedotteessa yrityskaupan yhteydessä viikkoa ennen yt-neuvottelujen alkua kerrottiin, että kaupan tarkoituksena vahvistaa Bookwellin asemaa pohjoismaiden johtavana kirjapainona. Karisto oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ruohola sanoi tuolloin, että kirjapainojen yhdistyminen varmistaa kilpailukykyisen ja teknisesti vahvan kirjapainoliiketoiminnan jatkumisen Suomessa.

Bookwell on WSOY:n toiminnan jatkaja ja osa Sanoma-konsernia.. Sen liikevaihto on noin 25,9 miljoonaa euroa ja sillä on noin 250 työntekijää.

Kariston toimialoja ovat kirjapainon myynnin jälkeen kirjankustantaminen ja toimistotarvikekauppa. Sen liikevaihto on 10 miljoonaa euroa ja se työllistää 27 ihmistä. Karisto on Bookwellin vähemmistöosakas. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic