Kanta-Häme

Kariston nimi pysyy kustannusalalla

Hämeenlinnan yrityshistoriassa päättyy yksi vaihe, kun Kariston kustannustoiminta vaihtaa omistajaa.

Ostaja löytyi kuitenkin läheltä. Jatkossa Kariston liiketoiminnasta vastaa Tarusto Kustannus oy. Taruston taustalla on Kariston entinen toimitusjohtaja, hämeenlinnalainen Mika Kotilainen.

Syyskuussa toteutunut kauppa julkistettiin keskiviikkona, mutta kauppahintaa ei.

Kariston enemmistöomistaja on ollut Kultakeskus, mutta nyt Kariston immateriaalioikeudet ja henkilökunta siirtyvät uudelle yritykselle.

Kultakeskuksen hallituksen jäsen ja Kariston väistyvä toimitusjohtaja Janne Kartano on tyytyväinen liiketoiminnan jatkajaan.

– Kariston uusi koti on meille mieluinen. Totta kai tässä ollaan haikeilla mielin, kun yksi aikakausi päättyy. Yhteistyötä tehdään kuitenkin jatkossa, kertoo Kartano.

Tarusto Kustannus on hämeenlinnalainen yhtiö, jonka historia alkoi syksyllä 2014.

Kotilainen perusti yhtiön, kun hän osti Karistolta Alfamer-kustannusliikkeen, Kariston paperijalostetoiminnan ja Toimistotarvike oy:n. Toimistotarvike on sittemmin myyty eteenpäin. Samassa Kotilainen väistyi Kariston johdosta.

Tänä vuonna Taruston omistuspohja muuttui, kun Kotilaisen yksin perustamaan yhtiöön tuli mukaan Olga ja Vilho Linnamon säätiö kolmanneksen omistusosuudella. Karistossa työskennellyt Simo Moisio on nykyisin myös Taruston vähemmistöosakas.

– Tunnemme yhtiön ja toimialan, Kotilainen kertoo.

Nyt tehdyn yrityskaupan myötä Taruston liikevaihto yli kaksinkertaistuu. Ensimmäisen 17-kuukautisen tilikautensa aikana yhtiön liikevaihto oli 1,6 miljoonaa, kun Kariston liikevaihto oli viime vuonna lähes 2,4 miljoonaa euroa.

Tarusto on ostanut myös oikeuden Kariston nimeen, ja yhtiön nimi muutetaan Karisto oy:ksi mahdollisimman pian. Tarustolle siirtyy Karistolta yhdeksän työntekijää, ja yhtiö jatkaa toistaiseksi nykyisissä tiloissaan Hämeenlinnan Paroisilla.

Viime vuodet ovat olleet Karistolle vaikeita. Yhtiön liikevaihto on ollut laskussa, ja viime vuonna tappiota kertyi yli miljoona euroa.

Kartanon mukaan tappiot johtuivat suurista kertaeristä ja alaskirjauksista. Tämän vuoden osalta yhtiön käyttökate on hänen mukaansa positiivinen.

Mika Kotilaisen mukaan uusi yhtiö tulee keskittymään niin Kariston kuin Alfamer-tuotemerkin osalta niiden nykyisiin vahvuuksiin.

Lisäksi paperijalostetoiminta Karistopap jatkaa Taruston omistuksessa, ja keväällä yhtiö julkisti kansallistarusto.fi-palvelun, jonka kautta asiakas voi painattaa oman teoksen.

– Joudumme hieman sopeuttamaan toimintaa ja entistä enemmän keskittymään niihin nimikkeisiin, jotka ovat olleet Kariston vahvuuksia. Tästä tulee hyvä kokonaisuus, kertoo Kotilainen.

Viime vuodet Karisto on keskittynyt kirjojen kustantamiseen sen jälkeen, kun yhtiön kirjapaino myytiin Bookwellille. Kotilaisen mukaan Karistossa keskitytään myös jatkossa lasten- ja nuortenkirjojen kustantamiseen sekä kotimaiseen tietokirjallisuuteen.

Kariston pääomistaja Kultakeskus kävi läpi viime keväänä omistajavaihdoksen, kun yhtiön pitkäaikainen omistaja Jaakko Heikkilä möi osuutensa yhtiön toimivalle johdolle.

Kultakeskus aikoo Kartanon mukaan tulevaisuudessa keskittyä entisestään ydinliiketoimintaansa metallinjalostukseen. Hän kertoo, että yhtiö on neuvotellut ulkomaisesta yritysostosta.

– Totta kai Jaakko Heikkilän perintö jatkuu meillä, hän kertoo.

Kariston entistä yhtiötä puolestaan odottaa nimenmuutos, ja sillä tullaan keskittymään kiinteistöjen kehittämiseen sekä vuokraustoimintaan. HäSa

Kultakeskus ja Olga ja Vilho Linnamon säätiö ovat Hämeen Sanomien emoyhtiön Aina Groupin vähemmistöomistajia.

Menot