fbpx
Kanta-Häme

Karjahteleva, ihan tavallinen Tarja

Tarja Aho, 51, on saanut kulkea nyt kaksi viikkoa MM-hopeamitali mukana työreissuissa ja crossfit-treeneissä.

Innokkaasta crossfit-harrastajasta tuli viime kesänä ihan vahingossa painonnostaja, ja heti hän on MM-mitaleissa kiinni.

Ahon poika Petri Toveri aloitti crossfitin reilut neljä vuotta sitten ja yllytti mukaan myös äitinsä. Nykyään toinen veljeksistä Tapio Toveri ja Aho ovat Crossfit Hämeenlinnan osakkaita, crossfit-ohjaajia ja lajin intomielisiä harrastajia.

Harrastuksen aloittaessaan Aho oli 47-vuotias hidas maraton ja ultrahölkkääjä.

– Crossfit imaisi saman tien. Siinä koukutti monipuolisuus ja se, että kaikki pystyvät tekemään saman treenin omalla kuntotasolla.

Ahosta tuli nopeasti crossfit-piireissä monelle positiivinen esimerkki: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Kovilla painoilla harjoittelevasta ja välillä karjahtelevasta mammasta kulkee juttuja, jotka päätyvät siihen, että Ahon tavatessa kuuluu kommentti: Sä ootkin ihan tavallinen.

– Niin olenkin. Mun vahvuus on se, että olen kehittynyt tasaisesti. Ihan vahingossa lipsahdin painonnostopuolelle. Mulla on enemmän voimaa kuin tekniikkaa.

Ahon mukaan kaikki naiset eivät uskalla käydä kuntosalilla, koska he eivät tiedä, mitä siellä pitäisi tehdä kaiken maailman vempeleillä. Hämeenlinnan crossfit-salilla naisia on kuitenkin selkeä enemmistö.

– Täällä tekniikkaa treenataan joka kerta. Siinä rohkaistuu tekemään, kun tietää, kuinka pitää tehdä.

Aho muistuttaa, että lihaskunto on tärkeää hyvinvoinnille. Hän myös kannustaa pitämään treenipäiväkirjaa, sillä siitä näkee konkreettisesti kehityksen.

Aho halusi nopeasti ryhtyä myös kisaamaan erilaisissa crossfit-kilpailuissa, sillä siellä näkee nopeasti oman tasonsa sekä heikkoudet.

Viime kesänä Unkarin masters crossfit-kisoissa selvisi, että Aho rikkoi myös painonnoston MM-rajoja. Hänelle vinkattiin, että kannattaisi käydä jossakin kansallisissa painonnostokisoissa hakemassa virallinen tulos. Kesällä Aho meni Pyrinnön kisoihin ja sai viralliset tulokset, jotka rikkoivat MM-kilpailujen tulosrajat.

Aho alkoi treenata tosissaan painonnostotekniikkaa ja osallistui pari viikkoa sitten Rovaniemellä painonnoston maailmanmestaruuskilpailuihin. Tuloksena oli MM-hopea ja Suomen ennätykset tempauksessa ja työnnössä.

Vaikka painonnostossa on tullut menestystä, Aho pitää crossfitiä päälajinaan.

– Nyt vain pitää miettiä, miten sovitamme painonnoston crossfittiin. Tekniikka pitää saada hyvin kuntoon.

Aho treenaa viikossa 3–4 kertaa.

– Monet nuoret hakevat harjoituksissa mun päänahkaa. Olen tyytyväinen, jos pärjään heidän tahdissaan. Se on kuitenkin selvää, että jokainen tekee itselleen ja kaikilla tuntuu yhtä paljon, vaikka olisi kuinka edistynyt tai vasta-alkaja.

Vaikka crossfit on melko raju laji, Aho sanoo kropan kuormittuvan tasaisesti ja monipuolisesti.

– En ole loukkaantunut, eikä taukoja ole tarvinnut pitää.

Painonnosto on vaikuttanut treenaamiseen. Nykyään Ahon pitää entistä tarkemmin pitää huolta siitä, että syö säännöllisesti ja hyvin.

– Muuten ei voi treenata kovaa.

Asenne ratkaisee ja hulluutta täytyy löytyä, jotta jaksaa piiskata itseään eteenpäin.

– Oikotietä ei ole. Pitää ymmärtää, että ihminen on kokonaisuus. Hyvällä asenteella pääsee kuitenkin pitkälle. HÄSA

Menot