Kanta-Häme

Karjalaiset kesäjuhlat jatkuivat torilla - Katso videolta, kuinka yhteislaulu sujui karjalaisten ja hämäläisten kesken

Karjalaisten kesäjuhlien yhteislaulutapahtuma houkutteli paljon väkeä sadesäästä huolimatta.
Sadesääkään ei pilannut yhteislaulutapahtuman osallistujien hyvää mieltä. Kuva: Tomi Vesaharju
Sadesääkään ei pilannut yhteislaulutapahtuman osallistujien hyvää mieltä. Kuva: Tomi Vesaharju

Kaunis Karjalamme, laulun laaja kotimaa”, lauletaan Karjalaisten laulussa.

Karjalaiset kesäjuhlat käynnistyivät jo perjantaiaamuna Hämeenlinnan torilla.

Karjalaista laulutaitoa puolestaan esiteltiin perjantai-iltana, kun kesäjuhlat jatkuivat torilla yhteislaulutapahtuman merkeissä.

Pienestä tihkusateesta huolimatta värikkäin sateenvarjoin ja -takein sonnustautunut runsas joukko kerääntyi torilavan läheisyyteen iltakuudelta.

Moni laulamaan tullut oli viisaasti varustautunut sateenvarjolla. Erkki Liikanen toimi laulattajana yhdessä hanuristi Seppo Lankisen kanssa.

Kesäjuhlien järjestäjillä oli tarjota paikalle saapuville lauluvihkoja, joiden avulla puolitoistatuntinen tapahtuma täytettiin leppoisin sävelin Erkki Liikasen johtaessa laulua.

– Olemme varanneet parisataa lauluvihkoa. Sateinen sää on vähän harmillinen ja voi olla, että sen takia jotkut paikalliset saattavat jättää tulematta. Mutta mitäpä säälle voi, sanoo hymyissä suin talkoolainen Hannele Kipinoinen.

Illan ohjelma sisälsi muitakin kuin perinteisiä karjalaisia lauluja. Yksi ensimmäisistä kappaleista oli Päiväsäde ja Menninkäinen, johon ihmiset lähtivät reippaasti mukaan.

– Lähinnä laulamme kuitenkin karjalaisia lauluja, sellaisia joita monet osaavat ulkoakin, Kipinoinen valottaa illan ohjelmaa.

Musisoinnin alkaessa tori alkoi olla jo puolillaan väkeä, eikä kaikille laulajille riittänyt istumapaikkoja. Monia tämä ei tuntunut haittaavan, ja seisten onnistui myös leppoisa heiluminen laulujen mukana.

Pieni vaaranpaikka syntyi, kun torilla parkissa ollut auto töytäisi naishenkilöä peruutettuaan väkijoukkoa kohti. Loukkaantumisilta onneksi vältyttiin järjestysmiesten pikaisen väliintulon ansiosta.

Birgitta Hendrell-Oinonen ja Timo Oinonen osallistuivat ensimmäistä kertaa Karjalaisille kesäjuhlille.

Hyvissä ajoin eturivistä istumapaikat löytäneet Timo Oinonen ja Birgitta Hendrell-Oinonen jutustelivat hymyissä suin vierustovereidensa kanssa ennen laulujen alkamista.

Pariskunnasta vain Timmo Oinonen tunnustautuu karjalaista syntyperää olevaksi.

– Tänne lähtiessäni kokeilin, että muistanko vielä Karjalaisten laulun ensimmäisen säkeistön ulkoa ja hyvinhän se sujui, Pielesjärveläiset sukujuuret omaava Oinonen sanoo ja kajauttaa todistukseksi ääneen laulun ensimmäiset sanat.

Hendrell-Oinosesta oli hienoa, että yhteislaulutapahtumaan oli tullut nuortakin väkeä sekä paikallisia, joilla ei ollut mitään kytköksiä Karjalaan.

– On kunnianosoitus karjalaisia kohtaan, että tänne tullaan sateisenakin päivänä. On myös hienoa, että perinnettä jatketaan uudelle sukupolvelle. Karjalaisuus tartutetaan nuoriinkin, Hendrell-Oinonen sanoo. HÄSA

Lue myös ihmisten ajatuksia siitä, mitä karjalaisuus on, ja miten se heissä näkyy.

 

Päivän lehti

18.1.2020