Kanta-Häme

Kärjenmäki palaa vankilan johtajaksi

Vuosia sekä entisiä alaisiaan että Rikosseuraamuslaitosta vastaan käräjöinyt vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäki aikoo palata virkaansa jo ensi viikolla. Paluun mahdollisti Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jossa Kärjenmäen hyllytys katsottiin lainvastaiseksi ja lisäksi Risen pääjohtajan Esa Vesterbackan katsottiin olleen esteellinen tekemään päätöstä.

– Palaan oikein hyvällä mielellä, paljon on tullut jo kannustusviestiä henkilöstöltä, Kärjenmäki iloitsee.

Kärjenmäki siirtyi ja sittemmin siirrettiin sivuun vankilan johdosta, kun riidat henkilöstön kanssa yltyivät häiritseviksi ja työhyvinvointimittauksista tuli hälyttäviä tuloksia.

– Nyt lähdetään puhtaalta pöydältä henkilöstön kanssa. Nykyinen työilmapiiri on huonompi kuin koskaan minun aikanani, Kärjenmäki väittää.

Risen suuntaan pöytä ei kuitenkaan ole puhdas.

– Aika piinallista on ollut, että pääjohtaja on tällaisen mission ottanut. Hän on tehnyt useita virkarikoksia, jotka täytyy vielä selvittää. Olen ollut 2,5 vuotta laittomassa olotilassa ja myös vahingonkorvausjutut jatkuvat siltä osin.

Pääjohtaja Vesterbacka vahvistaa, että Kärjenmäen pikaiselle paluulle ei ole estettä.

– Nykyinen johtaja Samuli Laulumaa siirtyy toisiin johtamistehtäviin Risen sisällä.

Kärjenmäen syytöksiin Vesterbacka suhtautuu tyynesti.

– En tiedä syyllistyneeni virkarikoksiin, mutta tarpeen tullen syytteisiin sitten tietysti vastataan ja käräjöidään.

Pääjohtajan mukaan Kärjenmäen siirrolla erityisasiantuntijan tehtäviin pyrittiin löytämään ”oikeudenmukainen ja tasapuolinen ratkaisu, jolla Hämeenlinnan vankilan hyvin vaikeat ja pitkäaikaiset työhyvinvointiongelmat olisi saatu ratkaistua”.

– Tähän ei KHO:n päätöksellä virkamieslaki taipunut, Vesterbacka pohtii.

Vankilanjohtajan tehtäviä yli viiden vuoden ajan käytännössä hoitanut Laulumaa aikoo sulatella hetken KHO:n ja Risen päätöksiä.

– Tunnelmat ovat nyt hieman kuin elokuvassa Rankka päivä… Minun tehtäväni virkamiehenä on tietysti perehdyttää Kärjenmäki vankilan nykytilanteeseen ja pohtia sitten omia ratkaisuja.

Laulumaa on ollut keskeinen henkilö vankilan uudisrakennuksen ja uuden vankilakonseptin suunnittelussa.

– Henkilöstö on saanut paljon aikaan viidessä vuodessa. Toivon, että kehitys jatkuu.

Henkilöstön edustajat korostavat, että heillä ei ole vielä virallista tietoa asioista.

– Suhtaudumme Kärjenmäen paluuseen neutraalisti. Nykyiset työhyvinvointiongelmat eivät liity johtajaan, vaan erittäin rankkoihin säästöihin, toteaa VVL:n luottamusmies Seija Mäenpää.

Toisen ammattiliiton eli VaKHe:n luottamusmies Tiina Rintala toivoo parasta.

– Vähän täytyy nieleskellä, mutta väki on täällä jo vaihtunut paljon ja toivottavasti kaikki ovat myös ottaneet opiksi menneistä. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic