Kanta-Häme

Karrimaa valmis avaamaan kouluverkkopäätöksen

Opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa pitää hyvin mahdollisena, että pitkään Hämeenlinnassa hiottu ja lasten ja nuorten lautakunnan lukkoon lyömä palveluverkkopäätös (kouluverkko) nuijittaisiin vielä auki.

Hän päätyi näkemykseensä Kaurialan koulun kunnosta paljastuneiden uusien tietojen valossa. Kosteus on aiheuttanut sisäilmassa luultua suurempia ongelmia. Kaupungin sisäilmatyöryhmä suosittelee pikaisia toimia niiden ratkaisemiseksi, kuten myös suunnitellun peruskorjauksen aikaistamista.

”Kolme vaihtoehtoa”

Antti Karrimaan mukaan vaihtoehtoja on nyt kolme.

Ensimmäisen mukaan kaupunki etenisi nykyisten suunnitelmien ja aikataulujen mukaan, joiden pohjalta kouluverkkoasioita jo valmistellaan.

– Jos taas kaupungin taloustilanne vaatii muita toimenpiteitä, on täysin mahdollista, että palveluverkkoratkaisuun joudutaan palaamaan kokonaisuutena. Otetaan koko pakka vielä auki ja katsotaan sitä vielä voimakkaammin eurojen näkökulmasta, Karrimaa sanoo kakkosvaihtoehdosta.

Kolmannen mukaan edettäisiin suunnitelluilla koulukohteilla ja aikatauluilla, mutta erillisratkaisut tehtäisiin kohde kohteelta sitä mukaa kuin ne tulevat investointiohjelmaan tarkemmin kirjattua.

Mikä olisi mielestäsi paras vaihtoehto?

– Tuohon en nyt sano mitään. Se on muiden asia päättää, Karrimaa toteaa.

Taavela: Rahat tiskiin

Lasten ja nuorten lautakunnan (lanula) 1. varapuheenjohtaja Irma Taavela (vas.) tyrmää Karrimaan ajatuksen koko palveluverkkopäätöksen avaamisesta.

– Siihen pitäisi olla aika hyvät perusteet. Kouluihin tulee menemään rahaa, ja kuuluukin mennä. Sen takia ihmiset maksavat kunnallisveroa, että nämä asiat hoidetaan. Tämä on asia, jossa talous ei saa näytellä liian isoa roolia. Lainarahaan ei pidä suhtautua pelokkaasti.

– Voi olla, että jotkut virkamiehet eivät ole tyytyväisiä lautakunnan ratkaisuun ja haluavat monestakin syystä sitä uudestaan käsittelyyn. Ainoastaan aikatauluja voitaisiin muuttaa, Taavela näkee.

Lapsille ”koulupolkuja”

Irma Taavela pitää lautakunnan kesäkuun alussa tekemää palveluverkkopäätöstä hyvänä kokonaisuutena.

– Siinä ei ole mietitty pelkästään tiloja, vaan myös lasten koulupolkuja. Yhtenäiseen palveluverkostoon linkittyvät varhaiskasvatus, koulu sekä sosiaali- ja terveyspalvelut.

Käytännössä palvelut siis toimisivat samoissa tiloissa.

Rakentaminen syyniin?

Kokonaisuutena puhutaan Antti Karrimaan mukaan tällä hetkellä arviolta 60–65 miljoonan euron summasta.

Leijonanosan eli noin 26 miljoonaa euroa nielisi Nummen koulun korvaava Nummen palvelukeskus.

Kaurialan päärakennuksen peruskorjauksen kustannusarvio on 7,8 miljoonaa euroa, ja uusin yllätys oli, että koulun matalan osan kosteusvaurioiden korjaamiseen menee lisäksi noin 4 miljoonaa euroa.

Sekä Karrimaa että Taavela näkevät lainamäärän lisäämisen lähes ainoaksi vaihtoehdoksi.

– Se tie on käyty loppuun, että koulutilojen korjaamiseen otetaan rahoitusta ottamalla se pois opetuksesta, Karrimaa sanoo.

Taavelan mukaan pari miljoonaa euroa säästyisi Kaurialan remonttiin, jos kaupunki muuttaisi kuvataidekoulua koskevia suunnitelmiaan. Tarkoitus oli alunperin siirtää kuvataidekoulu Verkatehtaalta Tuomelan kouluun, mutta nyt se sijoitettaisiinkin Kaurialan kouluun.

Hän myös arvostelee rakennusteollisuuden nykymuotoista toimintaa, jossa urakat pilkotaan ja ketjutetaan.

– Se lisää todellisuudessa rakennuskustannuksia. Rakentaminen on hirmu kallista, ja nykypäivän laatu tiedetään. Tässä pitäisi ottaa vähän vastuuta, tehdä uusia avauksia ja miettiä, voisiko koulurakentamisessa toimia jokin kunnallinen tai valtion yhtiö. (HäSa)