Kanta-Häme

Karsiminen tekee elämästä rikkaamman

Sanonta ”kuudenkympin ja kuoleman välissä” ei osu eikä uppoa kaupunginvaltuutettu Kylli Kylliäiseen. Hän puhuisi mieluummin toivosta, johon ikäihmisyys haastaa. Elämästä, joka on nyt eikä joskus.

– Me teemme valintoja, joista syntyy elämä. Itse olen tunnustanut kaupungin brändin mukaisesti raitaa lähes koko ikäni. En vain oranssia ja valkoista, vaan kaikkia sävyjä.

Kylliäisen äiti kuoli 54-vuotiaana, isä menehtyi 57-vuotiaana. Suvussaan hän on jo yli-ikäinen, jos katsoo edesmenneiden ikiä.

– Päästyäni pois kuoleman varjoista minulle on avautunut elämän suuri arvoitus. Siinä tärkeää ovat aidot kohtaamiset.

Läsnäolosta Kylliäinen puhuu mielellään. Hänen mielestään monessa asiassa ja tilanteessa läsnäolosta olisi apua. Läsnäolossa välittyy lähimmäisen hyväksyminen, ihmisarvon ydin.

Kylliäinen on kokenut jo lapsesta asti erilaisuutta, yksinäisyyttä ja joukkoon kuulumattomuutta.

– Olisin tahtonut kuulua joukkoon, mutta en hinnalla millä hyvänsä. Olin kiusattu lapsi ja haluaisin, ettei kukaan muu joutuisi kokemaan samaa.

Kylliäinen on työskennellyt yli 20 vuotta vanginvartijana. Hän rakastaa työtään.

– Minulle on tärkeää olla rinnalla kulkijana.

Yhteiskunnalla ei ole vanginvartijan mielestä tarpeeksi kykyä ottaa vankilasta vapautuvia vastaan. Vaikka käytössä on koevapaus, joka jo valmentaa yhteiskuntakelpoiseen elämään, pitäisi Kylliäisen mukaan kuntien ottaa vahvempi rooli. Vanki on kuntalainen siinä missä tavallinenkin kansalainen.

– Meillä ihmisillä on hillitön hinku lokeroida. Me tuppaamme vangit rikosseuraamuslaitoksen vastuulle.

Hän sanoo, että yhteiskunnalla pitäisi olla valmiudet ottaa vastaan erilaisia ihmisiä. Demokratian ytimessä on monenlaisuus.

Kylliäinen on viime aikoina pohtinut paljon luopumista. Hänen mielestään nykyään elämään tulee enemmän sisältöä, kun osaa ja uskaltaa karsia.

– Tunnistan itsessäni paitsi jäämisestä syntyneen ahneuden. Nyt on luopumisen aika. Olen hiljalleen hyväksynyt, että jotkut asiat elämässä ovat over, ohi.

Muutama vuosi sitten Hämeen Sanomat seurasi Kylliäisen valmistautumista lihavuusleikkaukseen. Silloinkin puhuttiin luopumisesta.

Leikkauksessa hän kävi joulukuussa 2013. Matka oli pitkä ja rankka. Jos hän saisi nyt valita joko kilot tai hoikemman olemuksen, olisi päätös olla menemättä leikkaukseen.

– Leikkauksesta koitui paljon terveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi rauta ei imeydy kunnolla. Lisäksi on muitakin isoja ongelmia.

Toisaalta taas kevyempänä valtuutetulla on energiaa paljon enemmän kuin ennen. Sitä hän haluaa suunnata tulevaisuudessa muun muassa kirjoittamiseen ja Elämästä kylliksi -kodin perustamiseen.

– Unelmoin kirjoittamisesta. Haluan kirjoittaa yksinäisyydestä ja alastomuudesta, riisutuksi tulemisesta. HÄSA

Kylliksi kykyjä -tapahtuma 26.8.Joulupuuroa ilman kinkkua tarjolla kello 16–18. Sen jälkeen Kylliksi kykyjä -happening kello 18 Vanajan kirkossa. Paikalla on useita esiintyjiä. Sieltä siirrytään Vanajan seurakuntakotiin sikakohville. Tapahtuma päättyy kello 23. Tilaisuuden tuotto menee Hope Hämeenlinnalle, joka auttaa vähävaraisia lapsiperheitä. Tapahtuma on tuoksuton ja kukaton. Sankari ei myöskään vastaanota sikoja. Tapahtumaan voi ilmoittautua tekstiviestillä numeroon 0505556075.