Kanta-Häme

Kartanonranta suojataan liikennemelulta

Katuman ja Katisten kiertoliittymien välille rakennetaan reilun kilometrin pituinen melukaide.

Maankäyttösopimuksen mukaan suojauksen on oltava valmis ennen kuin asukkaat muuttavat Kartanonrannan uudelle asuntoalueelle.

10-tien itäpuolelle tulevan melukaiteen pystyttäminen aloitetaan tieosuudella Leimuntiestä pohjoiseen, joka on noin 600 metriä pitkä.

– Tontteja on myyty ja alueen kunnallistekniikka on jo valmis. Mielestäni kaiteen rakentamisella alkaa olla jo kiire, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen projektipäällikkö Jaana Kalliolaakso.

Kaupunki ei ole vielä hakenut ely-keskukselta tarvittavaa toteuttamislupaa. Hankkeen toteutusta voivat hidastaa myös muistutukset, jotka on tehtävä syyskuun 19. päivään mennessä.

Kalliolaakso arvioi, että aidan rakentaminen voidaan aloittaa loppuvuodesta, jos hallinnolliseen käsittelyyn ei tule viivytyksiä.

Nopeusrajoitus pysyy samana

Perinteisellä teräskaiteella, josta tulee 1,4 metriä korkea, suojellaan melulta myös Leimuntien liittymän kohdalla jo olevia omakotitaloja. Mittausten mukaan päivämelutaso vaihtelee näiden viiden talon pihassa tällä hetkellä 60–65 dB:n välillä.

Vaikka raskas liikenne ei hallitse tieosuutta, ovat liikennemäärät suuria. 10-tien liikenteen ennustetaan kasvavan nykyisestä 11 500 ajosta vuorokaudessa 15 700 ajoon vuoteen 2040 mennessä. Melukaiteen on laskettu pudottavan pihojen päivämelun 55–60 dB:iin.

Tieosuuden nopeusrajoitus on tällä hetkellä 70 km/t.

– Nopeusrajoitusta ei ole nyt tarvetta muuttaa, sanoo Kalliolaakso.

Kaupunki laajenee, kaupunki maksaa

Kartanonrannan melukaiteen kustannusarvio on 575 000 euroa. Hämeenlinnan kaupungin osuus kuluista on 520 000, ely-keskuksen 50 000 euroa.

– Kustannusjako perustuu siihen, että kaupunki vastaa uuden asuntoalueen suojaamisesta ja elyn osuus muodostuu vanhojen kiinteistöjen suojaamisesta, selvittää Kalliolaakso.

Kaide rakennetaan vain 10-tien itäpuolelle, sillä länsipuolen kiinteistöt ovat teollisuusrakennuksia.

Katujärjestelyihin uusi melusuojaus vaikuttaa siten, että Leimuntien liittymä valtatie 10:lle katkaistaan ja osa Leimuntietä muutetaan kevyenliikenteenväyläksi. Tämän jälkeen Leimuntieltä ajetaan Harvialantielle tai Tuuloksentielle Katistentietä pitkin. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020