Kanta-Häme

Kartellioikeudenkäynti kestää vielä vuosia

Kolmen suuren metsäyhtiön, Metsäliiton, Stora Enson ja UPM:n, puunostokartelliin liittyvät korvausvaatimukset muhivat vielä pitkään oikeuskäsittelyssä.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus sai tällä viikolla päivityksen korvausoikeudenkäynnin etenemisestä. Kuntaliitto ajaa kuntien vaatimuksia Helsingin käräjäoikeudessa.

Kunnat vaativat metsäyhtiöiltä yhteensä kymmenien miljoonien euron vahingonkorvauksia. Yli 40 kuntaa on jättänyt käräjäoikeuteen raakapuukartellia koskevan korvauskanteen.

Kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff on aikaisemmin kertonut, että suurimmat vaateet ovat Kuopiolla, Hämeenlinnalla, Joensuulla sekä Lappeenrannalla.

Suuri hiljaisuus

Hämeenlinnan osalta puhuttiin alkuun noin kahden miljoonan korvaussummasta. Nyt kaupungin liiketoimintajohtaja Kari Suokas sanoo summan tarkentuneen, muttei kerro suuntaa, alaspäin vai ylöspäin.

Lebedeff taas ei halua sen enempää ottaa asiaan kantaa nyt. Hän arvioi, että oikeudenkäyntiin kuluu aikaa vielä vuosia, yhteensä ehkä viisikin vuotta.

– Kuntien tulee jättää kanteen täydennystä koskeva lausuma viimeistään tämän kuun puolivälissä. Hankintakartellia koskeva oikeudenkäynti on parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa kirjallisessa valmistelussa.

Suokas vetoaa julkisuuslain pykäliin, joiden mukaan oikeudenkäynnin keskeneräisestä valmistelusta ei tule tiedottaa julkisuuteen.

Paljon korvausvaatimuksia

Pari vuotta sitten selvitettiin vanhan Hämeenlinnan ja siihen 2009 liittyneiden kuntien puukaupat vuosina 1997-2004.

Selvityksen mukaan puuta on myyty kartelliyhtiöille tuona aikana 153 700 kuutiota, noin 6,6 miljoonalla eurolla.

Kuntien ohella myös muut metsänomistajat, niin yhtiöt kuin yksityiset henkilötkin, hakevat erisuuruisia korvauksia. Ne vaihtelevat muutamista tuhansista miljooniin euroihin. Suuria vaatimuksia yksityispuolelta tulee metsiä omistavilta yrityksiltä.

Metsänomistajia eri puolelta maan on kerätty yhteen hakemaan korvauksia.

Metsäliitto, Stora Enso sekä UPM ovat kiistäneet, että kartelli olisi vaikuttanut raakapuun hintaan. Yhtiöt ovat kiistäneet korvausvaateet perusteettomina. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic