Kanta-Häme

Kartta pyöräilijöiltä pyöräilijöille

Raatihuoneen juhlasalissa tehdään erikoista karttaharjoitusta.

Pöydän ympärille on levitetty suuri kartta, erivärisiä tusseja ja nippu post it -lappuja. Linnan pyöräverstaan toinen yrittäjä Minna Takala kirjoittaa kartalle mukavia pyöräretkikohteita, kun ympärillä oleva raati heittää ideoita.

Vieressä ehdotuksiaan jakaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian eläköitynyt koulutusjohtaja Antti Punkari, joka palasi juuri pyöräilylomalta Sri Lankasta.

– Mukavia kohteita tässä etsitään. Hämeenlinnan alue on siitä hyvä, että täällä on aika hyvät reitistöt, toteaa noin 11 000 kilometriä vuodessa pyöräilevä Punkari.

Kaupunki kutsui keskiviikkona pyöräileviä kaupunkilaisia apuun. Kevään aikana julkaistaan uusi pyöräilykartta, joka kattaisi paitsi kantakaupungin mutta myös lähiseudun.

Enää kartta pitäisi piirtää.

– Haluamme, että tämä on pyöräilijöiden kartta pyöräilijöille, sanoo kartasta vastaava suunnittelija Ismo Hannula.

Kaupungin edellisen pyöräkartan julkaisusta on jo jonkin verran aikaa.

– Älä kysy, kuinka kauan siitä on, toteaa kaupungin liikuntapalveluiden tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki.

Edellinen kartta tehtiin virkamiestyönä, mutta tällä kertaa haluttiin, että sanansa pääsevät sanomaan ne, jotka reittejä haluavat käyttää. Hannulan ja Joenmäen mukaan uusi kartta tullaan julkaisemaan ennen kesää, ja maaliskuun aikana sitä varten kerätään vielä ehdotuksia.

– Uutta karttaa kaupungilta on jo pitkään toivottu, Joenmäki sanoo.

Pyöräkartasta aiotaan julkaista ainakin paperiversio, jota saa maksutta kaupungilta, ja kartta julkaistaan sähköisenä kaupungin verkkosivuilla. Joenmäki kertoo, että pyöräreitit voitaisiin julkaista myös jonkinlaisessa mobiilisovelluksessa.

– Helpoin toteutus olisi, että reitit olisivat meidän karttapalvelussamme, Hannula pohtii.

Tussit kiemurtelevat pitkin Lepaata, Harvialantien reunaa kohti Turenkia ja Vuorentaan kautta Rengon Topenontielle. Lapuille on kirjoitettu erilaisia kahviloita ja pysähdyspisteitä, joita yritetään sovittaa matkan varrelle.

– Tästähän saisi vaikka kymmenen munkin kierroksen, toteaa yksi paikallaolija.

Reitit tulevat kulkemaan näillä näkymin ainoastaan maanteitä tai pyöräteitä pitkin. Hannula tietää, että alueelle toivottaisiin maastopyöräreittejä, mutta niiden toteutus on maantiereittejä mutkikkaampaa.

– Maastopyöräily kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta reitinteko vaatisi maanomistajilta luvan, Hannula sanoo. HäSa

Lähetä ideaPyöräreitti-ideoita voi maaliskuun ajan lähettää esimerkiksi Hämeenlinnan pyöräily -Facebook-sivujen kautta.