Kanta-Häme

Karviaislajikkeita elvytetään myyntiin

Huhdan taimitarhalla Sattulassa on aloitettu ainutlaatuinen vanhojen karviaislajikkeiden pelastusoperaatio.

Taimitarhan yrittäjä Erkki Huhta kertoo, että vuonna 1941 ilmestyneessä helsinkiläisessä taimiluettelossa oli mukana 11 karviaislajiketta. Nykyään markkinoita hallitsee kaksi lajiketta, eli Lepaalla jalostetut Hinnonmäen keltainen ja Lepaan punainen.

– Tavoitteena on laajentaa valikoimaa niin, että myyntiin asti saataisiin 3–5 vanhaa lajiketta, Huhta kertoo.

Idean isä on vanhojen kasvikantojen elvyttämiseen erikoistunut hortonomi Tapio Ykspetäjä.

Hän on kerännyt pistokkaita harvinaisiksi käyneistä karviaislajikkeista, joita on säilynyt esimerkiksi Hämeenlinnan seudulla vanhoissa puutarhoissa ja siirtolapuutarhoissa. Nyt taimitarhalla on lisäyksessä 12 lajiketta, ja ensi kesänä lukumäärä saattaa nousta yli 20:n.

– Olemme tehneet Tapion kanssa muunkinlaista yhteistyötä, ja kun hän ehdotti karviaisten lisäystä, innostuin asiasta, Erkki Huhta kertoo.

Taimitarhan yhdessä kasvihuoneessa on jonossa taimilaatikoita, joissa on pieniä karviaisentaimia. Huhta kertoo, että karviaisen pistokkaat juurtuvat suhteellisen helposti, ja nyt tarkoitus on seurata niiden kasvua.

Lajikkeille etsitään samalla oikeita nimiä, sillä kotipuutarhurit eivät läheskään aina tiedä, mitä lajiketta heidän vanha pensaansa edustaa.

– Nimiä selvitellään kirjojen lajikekuvauksista. Erot eri lajikkeiden välillä ovat isoja, esimerkiksi marjojen väri, koko ja maku vaihtelevat suuresti, Huhta kertoo.

Kaikkia lajikkeita ei ole tarkoitus saada myyntiin, vaan laajempaan lisäykseen valitaan parhaan makuiset ja muuten sopivimmat lajikkeet.

Pistokkaat on otettu satoikäisistä pensaista, mutta nuorten kasvien sato saattaa silti yllättää. Osa lajikkeista tuottaa maukkaimman sadon melko nuorena, mutta myös vanhojen, hyvin hoidettujen pensaiden marjat saattavat olla herkullisia.

Karviaishärmä on syypää siihen, että vanhat karviaislajikkeet poistuivat valikoimista 1900-luvun puolivälin tienoilla. Lepaalla jalostetut lajikkeet kestivät kasvitaudin, ja siksi ne ovat käytännössä vallanneet markkinat.

– Osa vanhoista lajikkeistakin on ihan hyviä ja kestäviä, ja siksi niitä kannattaa yrittää lisätä.

Huhta arvioi, että kaupallisen tuotannon aloittamiseen tarvitaan parisataa tainta.

– Nyt kasvatamme taimet pensaiksi ja sitten katsotaan, mitkä menestyvät parhaiten.

Huhdan mukaan esimerkiksi Englannissa karviainen on suosituin ja käytetyin puutarhamarja. Suomessa se on jäänyt herukoiden varjoon. HÄSA

Menot