fbpx
Kanta-Häme

Kasarmialue valmistuu kesällä

Suomenkasarmien alue valmistuu kovaa vauhtia. Neljästä uudesta kerrostalosta ensimmäinen valmistuu helmikuussa ja loput vielä kevään kuluessa. Myös vanhaan esikuntaan on valmistumassa 49 asuntoa huhti-toukokuussa.

Kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskinen sanoo, että kasarmialue valmistuu tänä kesänä. Paljon jää vielä tekemättä, mutta nyt yritetään saada rakentamisen raskain vaihe nopeasti valmiiksi.

– Meno rauhoittuu kovasti jo keväällä, kun taloja saadaan valmiiksi. Aloitamme saman tien alueen siistimisen, sillä täällä on paljon vaikkapa kattojen ja ulkoseinien maalaamista. Myös istutustyöt vievät oman aikansa, Yrjö-Koskinen suunnittelee.

Suomenkasarmit tulee olemaan uuden ja vanhan liitto. Alueelle rakennettavista uusista kerrostaloista ensimmäinen valmistuu jo lähiviikkoina ja ensimmäiset asukkaat pääsevät uusiin koteihinsa helmikuussa. Alueella on omistusasuntojen lisäksi myös vuokrattavia asuntoja.

Loput kolme taloa valmistuvat keväällä kuukauden välein. Asukkaille tehdään vielä lisää pysäköintipaikkoja.

– Kiinnostus asuntoja kohtaan on ollut todella suuri. Suuremmillekin asunnoille on kuitenkin kysyntää ja niitä rakennetaan alueen viiteen vanhaan puutaloon. Tilaa taloissa 350-660 neliötä eli isompiakin asuntoja tulee aika paljon, Yrjö-Koskinen kertoo.

Puutalojen asunnot ovat 45 neliöstä lähes sataan neliöön. Taloista ensimmäinen on jo remontoitu ja nyt kunnostetaan Varuskunnan päiväkotia. Talo valmistuu vielä ennen kesää.

Esikunnan rakennukseen valmistuvista asunnoista on jo puolet myyty. Sen vieressä olevaa upseeristoa ei sen sijaan tarvitse edes remontoida, sillä siinä olevat toimistot ovat hyvässä kunnossa. Talossa onnyt 30 eri alojen yrittäjää.

Osuuskunta TerraTori on toiminut upseeristossa vasta marraskuusta lähtien, mutta osuuskunnassa työkokeilussa oleva Anita Jokinen on innoissaan nostalgisesta ympäristöstä. Alueen henki on hänen mielestään ihan omaa luokkaansa.

– Tuntuu, että minä olen alkanut oikein kahlata näitä vanhoja rakennuksia. Olen nimittäin tehnyt töitä linnan lisäksi esimerkiksi Hattelmalan sairaalassa. Kyllä historia kiinnostaa tänään monia ja sen huomaa täällä, Jokinen uskoo.

Kasarmialueilla on jo kymmeniä yrittäjiä ja kaksi ravintolaa, vanha upseerikerho ja Kerhoravintola Seiska. 1880-luvun alussa rakennettuja vanhimpia rakennuksia ei ole remontoitu, vaan ne on jätetty ennalleen muistuttamaan alkuperäisistä Suomenkasarmeista.

Puisessa miehistörakennuksessa toimii tällä hetkellä kaksi kirpputoria. Lisäksi talossa on tilaa vielä uuden Tuntemattoman sotilaan tarpeistolle.

– Olen huomannut, että moni asiakas tulee alueelle uteliaisuuttaan. Vanhimmat menevät heti ensimmäiseksi vessaan katsomaan, onko siellä jo ovia, kasarmilla kirpputoria Suomen kasarmin aarteet pitävä Petri Virtanen kertoo.

Miehistörakennuksessa kupruilevat lautalattiat juuri niin kuin kirpputorilla kuuluukin. Petri Yrjö-Koskinen on hyvillään tilojen omaleimaisuudesta.

– Ei tätä tästä varmaankaan remontoida. Jos talo elää tässäkin kunnossa, antaa sen olla, Petri Yrjö-Koskinen huomauttaa. HÄSA

Menot