fbpx
Kanta-Häme

Kasarmien kunnostukset jatkuvat Parolassa

Panssariprikaatin kasarmirakennusten kunnostukset jatkuvat. Seuraavana on vuorossa rakennus 138, jonka korjauksen kustannusarvio on 8 miljoonaa euroa. Remontti alkaa alkuvuodesta 2017 ja jatkuu aina helmikuulle 2018.

Puolustusvoimien tilahallintosektorin johtajan Heikki Savolaisen mukaan kunnostuksessa on kyse rakennuksen elinkareen kuuluvasta normaalista perusparannuksesta. Kasarmirakennus 138 on rakennettu 1973. Rakennuksiin tehdään suurempi kunnostus yleensä juuri niiden ollessa 40–50 vuoden iässä.

– Korjaukset eivät liity sisäilmaongelmiin, mutta tietenkin niillä pyritään ennaltaehkäisemään ongelmia ja varmistamaan turvallinen toimintaympäristö.

Remontissa rakennuksen rakenteet uusitaan, ja se päivitetään kaikilta osin vastaamaan 2010-luvun tarpeita.

Savolaisen korviin ei ole kantautunut valituksia Parolannummen sisäilmasta. Jokaiselle kasarmille perustetaan sisäilmatyöryhmä, jos ongelmia. Parolannummella työryhmää ei tällä hetkellä ole.

Riihimäellä ongelmia on ollut vuosien 2012 ja 2013 paikkeilla, mutta ne ovat johtuneet ilmamäärän riittämättömyydestä. Ongelmat on jo korjattu.

– Riihimäen rakennukset ovat vanhoja, venäläisten rakentamia kasarmeja. Kasarmit on rakennettu aikansa määräysten mukaisesti silloiseen tarpeeseen.

Etenkin öisin sisäilman hiilidioksidipitoisuudet nousivat aamua kohden vanhojen ilmanvaihtojärjestelmien takia. Tämä on voinut aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kosteudesta ja homeesta johtuvat sisäilmaongelmat.

– Jos ongelmia ilmenee, rakennus tietenkin suljetaan ja ihmiset siirretään muualle.

Kun rakennus 138 saadaan remontoitua, on Parolannummella vuorossa vielä rakennus 125:n peruskorjaus, joka toteutuu vuosina 2019–2020.

Tämän jälkeen koko Parolannummen rakennuskanta on remontoitu. Seuraavat mittavat remontit tehdään Savolaisen mukaan kymmenen vuoden päästä.

Lukkoon lyötyjä suunnitelmia 138:n väistötiloista ei ole vielä tehty. Vaihtoehtona on järjestää väistötilat tilajärjestelyin tai käyttää hyväksi Parolannummen muiden kasarmien kapasiteettia. Väistöä Riihimäelle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla.

– Remontti etenee rapuittain, joten koko rakennusta ei tarvitse tyhjentää kerralla.

Riihimäellä meneillään oleva Panssariprikaatin kasarmin perusparannus valmistuu kesällä 2017. HÄSA

Menot