Kanta-Häme

Kasautuneet vuokrarästit voivat johtaa häätöön –Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnoissa satsataan asumisneuvontaan

Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnoissa häätöä ei saa kovin helpolla.
Roni Poussun (vas.) ja Jaakko Vesterbergin mukaan asumisneuvontaa järjestetään Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnoissa hyvin matalalla kynnyksellä.

Kasautuneet vuokrarästit ovat häätöjen isoin aiheuttaja.

Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnoissa (Nuas) 18–29-vuotiaita yritetään auttaa oikeille raiteille ennen kuin ongelmat muuttuvat pienistä suuriksi.

– Osa arastelee, että asioista puhuminen tekee ongelmat isommiksi. Esimerkiksi pieni rästi on vielä helppo sopia, mutta parin kuukauden maksamaton vuokra saattaa johtaa maksuhäiriöön pienituloisella, Nuasin toiminnanjohtaja Jaakko Vesterberg sanoo.

Vesterbergin mukaan maksuhäiriöihin yritetään puuttua hyvissä ajoin. Viimeisen vuoden aikana Nuasissa on irtisanottu vain yksi vuokrasopimus liian isojen vuokrarästien takia.

– Aika hanakasti vuokralaisen kanssa tehdään maksusuunnitelma ja katsotaan, mikä on maksukyky. Ihan heti ei potkita pihalle.

Lue myös: Talviyöt rautatieaseman hississä vaativat kyytipojaksi pirtua ja pontikkaa – A-klinikalla ongelmavyyhdin purkaminen alkaa asunnon etsimisellä

Suomessa joka viides asunnoton on alle 25-vuotias. Vesterberg haluaa painottaa, että ongelmat elämänhallinnassa ei läheskään aina johdu päihteistä – vaikka niillä on oma osuutensa tilastoissa.

– Kavereiden nurkista, tai pahimmillaan kadulta, on vaikea kammeta takaisin töihin, kouluun tai kuiville.

Nuasissa nuorille tarjotaan paitsi vuokra-asuntoja myös asumisneuvontaa kevyellä ohjauksella.

– Kyse ei kuitenkaan ole asuntola-asumisesta, kuten välillä on mielletty, vaan vuokra-asunnoista, joissa saa asua korkeintaan viisi vuotta.

Nuasilla on Hämeenlinnassa 137 asuntoa Maijantiellä Kaurialassa, Härkämäenkujalla Jukolassa, Hattelmalantiellä Kankaantakana, Kaivohaassa Idänpäässä ja Honkarinteessä Harvoilanmäessä.

 

Vuokralaisia Nuasin kohteissa vaihtuu keskimäärin neljä kertaa kuukaudessa. Tällä hetkellä kaikki asunnot ovat vuokrattuina.

– Joitakin voi kauhistuttaa, että talo on täynnä nuoria. Aika vähän olemme saaneet negatiivista palautetta, että meininki taloissa olisi levotonta. Lähinnä kyse on ollut siitä, että tupareista on unohdettu ilmoittaa talon muille asukkaille.

Vesterbergin mukaan häiriöihin puututaan nopeasti, neuvotellen.

Nyt taloissa on alettu satsata yhteisöllisyyden rakentamiseen, johon on palkattu STEA:n rahoituksella asumistoimintakoordinaattoriksi Roni Poussu.

– Tarkoituksena on, että keksimme asukkaiden kanssa yhteistä ajanviettoa eli lähdettäisiin ulos tutustumaan toisiimme. Sitä kautta häiriötkin voivat vähentyä. Nyt mukana on yhteensä kahdeksan asukasta.

Samalla rahoituksella pyöritetään Ohjaamon asumisneuvontaa. Ensi vuodeksi Nuas hakee lisärahoitusta asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn.

– Asunnottomat eivät paljon ilmoita itsestään.

Vesterbergin mukaan Hämeenlinnassa useilla pienillä toimijoilla on hyvä yhteisen toiminnan henki, jotta kukaan ei joutuisi muuttamaan kadulle. Kehitettävääkin on.

– Toivoisin parempaa otetta verkostoitumiseen, että palvelut saataisiin sujuvimmiksi. Olisi hyvä tietää, kuka tekee mitäkin – ja mitä pitäisi tehdä toisin. HäSa

Asunnottomien yö

Suisto-klubilla 17.10. kello 16–22 Kun kodittomuus koskettaa -teemalla. Tilaisuus on avoin ja päihteetön osoitteessa Verkatehtaankuja 7.

 

Pääotsikkoa muokattu klo 22.00.