Kanta-Häme

Kasiluokkalaiset pääsevät maistamaan taidetta

Taidetestaajat-suurhanke käynnistyy ensi syksynä. Suomen kulttuurirahaston rahoittama hanke vie valtakunnan kaikki kasiluokkalaiset kahteen kulttuurikohteeseen. Toinen on omassa maakunnassa ja toinen pääkaupunkiseudulla tai Tampereella.

Kanta-Hämeestä mukana ovat Hämeenlinnan taidemuseo ja Hämeenlinnan teatteri lukuvuonna 2017–2018.

Kanta-Hämeessä aluekoordinaattorina toimii Tuula Penttilä.

Penttilä on jo aloittanut keskustelun Hämeenlinnan taidemuseon ja Hämeenlinnan teatterin kanssa siitä, mitä ensi vuonna kasiluokkalaisille tarjotaan.

Ajatus on, että syksyllä oppilaat tutustuvat oman maakunnan taidelaitoksiin ja keväällä he lähtevät pääkaupunkiseudulle.

Penttilä aikoo koordinoida käynnit niin, että kerrat ovat erilaisia. Jos ensimmäisellä kerralla ollaan museossa, Helsingin päässä tutustutaan johonkin muuhun taidemuotoon.

– Ajatus on, että oppilaat eivät vain vieraile taidelaitoksessa vaan siihen sisältyy etkot ja jatkot. Näin käynnistä saadaan irti vähän enemmän.

Mitä etkot ja jatkot tarkoittavat?

– Sitä vielä kehitellään. Tarkoitus ei ole työllistää opettajia, vaan taidelaitokset hoitavat etkot ja jatkot. Idea on avata esimerkiksi teatteriesitystä: mitä puvustamossa ja lavastamossa tehdään? Kuinka esitys syntyy?

Taidetestaajille rakennetaan valtakunnallinen, oma somealusta. Penttilän mukaan sosiaalisessa mediassa oppilaat pääsevät paitsi arvioimaan taidetta, myös keskustelemaan siitä.

– Kahdeksasluokkalaiset ovat kiinnostava ryhmä. Teineille ei kauheasti järjestetä mitään. Heillä on kuitenkin tietynlainen elinpiiri, mutta heitä yhdistää se, että he pohtivat, kuka olen, mitä musta tulee isona.

Penttilän mukaan on hienoa, että taiteella voi avata nuorille väyliä ihmisyyden ja sen muotojen pohtimiseen.

Taidetestaajien koordinoija toivoo, että kouluissa nähdään taidematkojen arvo. Matkat tehdään koulupäivien aikana ja matkat kustannetaan. Penttilän tehtävä on järjestellä kuljetukset ja sopivat vierailuajankohdat.

– Paketit mietitään valmiiksi. Tietysti tämä työllistää hieman opettajaa, joka oppilaiden kanssa kulkee, mutta uskon, että opettajakin saa tästä vähän lisää.

Kanta-Hämeessä taidetestaus koskettaa seuraavan kolmen vuoden aikana vuosittain noin 1700–2000 oppilasta. Penttilä aikoo ottaa kouluihin yhteyttä vuodenvaihteen jälkeen ja ryhtyä sopimaan syksyksi vierailuja.

– Tässä näkyy hienosti kulttuurin kuluttamisen kerrannaisvaikutus. Työllistämme kuljetusyrityksiä ja toisinaan myös ruoka- ja majoituspalveluja. Vuosittain noin 60 000 nuorta liikkuu testaamassa taidetta.

Taidetestauksesta on vuosittain tarkoitus tehdä myös tutkimusta. Sitä, mitä se on, Penttilä ei vielä osaa sanoa.

– Tahtotila on tavoittaa nuoret. Sitten pitää vielä miettiä, mitkä ovat ne kysymykset, joita emme osaa nuorilta kysyä. Kyllä ne tässä matkan aikana selviävät. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic