Kanta-Häme

Käsityöläiset avasivat Palanderin talon leivintupaan gallerian, puodin ja kahvilan

Maaliskuussa tässä vielä asuttiin, mutta nyt kuka tahansa on tervetullut Palanderin talon pihapiiriin kuuluvaan entiseen leivintupaan.

Muun muassa sotilaspiirin käytössä ja vuokra-asuntona toiminut vanha puutalo on heinäkuussa muuttunut taidegallerian, käsityöpuodin ja pop up -kahvilan yhdistelmäksi.

Paikan nimi Willa Vaski Käsityötalo on oikeastaan rimpsu erillisiä sanoja, sillä gallerian nimi on Willa, kahvilan Vaski ja käsityötalo on – no, käsityötalo.

Galleria Willan ensimmäisen taidenäyttelyn pitää hämeenlinnalainen Teija Haapasaari. Esillä on muutaman viime vuoden aikana valmistuneita akryylimaalauksia.

Haapasaari maalaa erityisesti utuisia, tanssivia naishahmoja. Tuoreimpana ovat tulleet kasvotutkielmat.

– Tanssijoiden avulla on helppo ilmaista erilaisia tunnetiloja, Haapasaari sanoo.

Talon ensimmäinen näyttely on esillä elokuun loppuun saakka.

Hän on myös yksi taloa pyörittävistä käsityöläisistä. Hänen karkkipapereista syntyneitä töitään on esillä myös puodissa.

Toistaiseksi kolmen nimen talossa on ollut väljää. Neljän tunnin aukioloajan puitteissa taloon on löytänyt keskimäärin kymmenkunta kinnostunutta päivässä.

Toisaalta taloa ei toistaiseksi ole juuri markkinoitukaan.

– Olemme vielä pitäneet matalaa profiilia, koska hiomme vielä toimintaamme. Etsimme muun muassa erillistä kahvilanpitäjää. Nyt se, joka päivystää puodissa, huolehtii myös kahvilasta, kertoo Maria Kaisa Hast Vaski ry:stä.

Toimintaa pyörittävä paikallisten käsityöläisten muodostama Vaski ry eli Vanajaveden seudun kisällit ry on vuokrannut leivintuvan Hämeenlinnan kaupungilta. Palanderin talon pihapiiriin toivottiin nimenomaan käsityöläisiä, joilla olisi puoti.

Tällä hetkellä talo on auki yhdistyksen jäsenten vapaaehtoisen työpanoksen voimin. Aktiivisia jäseniä on toistakymmentä.

Vaski on mukana Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutukuntien alueella toimivassa ”välityömarkkinahanke” Triplassa. Hankkeella etsitään ”yksilöllisiä” työllistymisratkaisuja.

Maria Kaisa Hastin mukaan Vaskella on parhaillaan etsinnässä palkkatuella työllistettävä työntekijä, jonka työpanoksen avulla talon aukioloaikaa voitaisiin pidentää.

– Toivomme, että löytysi henkilö, joka kykenisi ottamaan vastuun muun muassa näkyvyydestä sosiaalisessa mediassa. HÄSA