Kanta-Häme

Käsityötaidetta monessa polvessa

Uusi ja vanha sekoittuvat saumattomasti toisiinsa Riihimäen taidemuseon toisessa kerroksessa. Saumoja näyttelytöissä on sen sijaan paljon ja niihin piilotettuna mainioita ideoita.

– Kun sovimme näyttelystä, inspiroiduin kutojat -teemasta. Olen hyödyntänyt kudontaa toiseen suuntaan, kertoo muoti- ja esitystaiteilija, muotoilija Justus K.

– Suikaloin farkkuja ja nahkatakkeja ja kudoin ne töiksi. Mukana on myös vetoketjuja ja nappeja. Vaatteellisuus on konkreettisesti läsnä.

Kutojat -näyttely yhdistää Justus K:n eli Justus Kantakosken (s. 1988) ja toisen riihimäkeläistaitelijan Katja Luodon (s. 1978) teokset taidemuseon kokoelmista koottuun kokonaisuuteen.

Tatjana ja Pentti Wähäjärven lahjoituskokoelmaan kuuluu paljon Juho Rissasen teoksia, joita ei ole aikaisemmin ollut laajasti esillä. Näyttelyn nimi juontaa Rissasen kutoja-aiheisiin maalauksiin.

Rissanen (1873–1950) syntyi Kuopiossa vaatimattomiin oloihin ja hän keskittyi kuvaamaan nimenomaan kansaa. Myös näyttelyn muut työt kertovat pääosin arkisesta ahertamisesta ja kodin askareisiin syventymisestä.

Niiden lisäksi esillä on teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Marcus Collinilta, Eero Nelimarkalta, Venny Soldan-Brofeldtilta sekä Rissasen taitelijavaimolta Hilda Flodinilta.

Taidemuseon tehtäviin kuuluu tuoda esille paikallisia taiteilijoita ja intendentti Katja Vuorinen-Parm on innoissaan siitä, että 1900-luvun alkupuolen kokoelmanäyttelyä ryydittävät nimenomaan Justus K:n ja Luodon tuoreet teokset.

– He kytkeytyvät niin luontevasti ja innovatiivisesti kansantaiteeseen ja näyttelyn teemaan.

Katja Luoto yhdistää teoksissaan monia taiteen muotoja ja häntä voi luonnehtia installaatio-, performanssi- ja yhteisötaiteilijaksi. Näyttelyssä mukana olevista töistä monet on tehty vanhoille liinoille, lakanoille ja keittiöpyyhkeille.

– Perinteen ja vanhojen asioiden kunnioittaminen on ollut lapsuudesta asti läsnä. Olen ollut paljon isovanhempien hoidettavana maalla Arolammilla. Heiltä olen saanut tämän kierrätysekologisen aatteen maailmankuvaani, kertoo Luoto.

Näyttelyn tunnetuin teos on Helene Schjerfbeckin Tehdastyöläisiä matkalla työhön (1921–1922), jossa Rissasen aikalainen ja opettaja kuvaa Hyvinkään villatehtaaseen töihin menossa olevia naisia.

– Teos on ollut laajasti lainassa. Viimeksi Japanissa neljässä eri taidemuseossa. Pari viikkoa saimme sen takaisin meidän taidemuseoon, kertoo Vuorinen-Parm. HÄSA

 

Kutojat Riihimäen taidemuseossa 25.9. asti.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic