Kanta-Häme

Kastorin kipinä sammuu Riihimäellä - Helo sulkee kiuastehtaan ja irtisanoo 32

Kastor-puukiukaiden tarina päättyy Riihimäellä. Kiukaita valmistava Helo oy päätti tehtaan henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelunsa siihen, että Kastor-kiukaiden tuotanto siirretään Hankoon. Yhtiö jättää Tehtaankadulla sijaitsevan tehdaskiinteistönsä.

Päätöksen seurauksena yhtiön palveluksesta irtisanotaan 26 tuotantotekijää ja kuusi toimihenkilöä. Helon yt-neuvottelut alkoivat syyskuussa, ja neuvottelut saatiin päätökseen viime viikolla, jolloin henkilökunnalle tiedotettiin muutoksesta.

– Puukiukaiden volyymit ovat viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana lähes puolittuneet. Tällaisen erillistehtaan ylläpitäminen näillä myyntimäärillä ei ole enää taloudellisesti kannattavaa, kertoo Helon toimitusjohtaja Jan Björkbom.

Henkilöstö irtisanotaan Björkbomin mukaan ensi vuoden helmikuussa. Yhtiö selvittää, miten laajasti tuotantoa siirretään tämän jälkeen Hangon-tehtaan yhteyteen. Yhtälöön voi vaikuttaa se, laajentaako Helo yhteistyötä nykyisten alihankkijoidensa kanssa vai siirtyykö tuotanto Hankoon kokonaan.

Tuotantohenkilökuntaa ei kuitenkaan tulla kaikkia siirtämään kummassakaan tapauksessa. Tuotemerkkinä Kastor säilyy puukiukaissa.

Helon yt-neuvotteluiden taustalla olivat TylöHelo-emoyhtiön vaatimat 1,5 miljoonan euron säästöt. Helo on ollut kaikkiaan raskaasti tappiollinen viime vuosina. Vuonna 2015 Helo saavutti 12,6 miljoonan euron liikevaihdon, mutta yhtiön tulos oli 2,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Riihimäen-yksikön luottamushenkilön Jyri Vainion mukaan vaikeudet ovat johtuneet erityisesti Venäjälle suunnatun puukiuaskaupan tyrehtymisestä. Henkilöstölle ei tehtaan sulkemispäätös tullut myöskään puun takaa, ja työntekijät ovat Vainion mukaan olleet viime vuosina paljon lomautettuna.

–  Suurin osa myynnistämme oli Venäjälle. Tätä tehtaan sulkemista on pitkitetty, mutta nyt se on ollut pakko. Työntekijät ovat ymmärtäneet tilanteen, mutta eivät he tietenkään mielissään ole, Vainio sanoo.

Hän kuitenkin koki, että neuvottelut käytiin hyvässä hengessä, vaikka ratkaisevat linjaukset eivät muuttuneet.

– Oli meilläkin vaikutusmahdollisuuksia, muttei lattiatasolta keksitä puolentoista miljoonan säästöjä, irtisanottavien joukkoon lukeutuva Vainio sanoo.

Toimitusjohtaja Björkbomin mukaan nyt päättyneiden neuvotteluiden avulla säästövaatimukset täyttyvät. Säästöjä pyritään saamaan myös kehittämällä tuotantoa nykyistä kannattavammaksi.

Helon tehdaskiinteistö jää vaille käyttöä, ja se on nyt asetettu myyntiin. Yhtiön toimihenkilöille tullaan Björkbomin mukaan hakemaan uusi toimitila lähempää pääkaupunkiseutua. Noin sadasta Helon työntekijästä Riihimäellä työskenteli ennen neuvottelujen alkamista Björkbomin mukaan leijonanosa, noin 60.

Björkbom arvioi, että Hangon-tehtaalla henkilökuntaa voidaan jatkossa käyttää joustavammin eri tuotteiden valmistuksessa. Siirtyvän puukiuastuotannon lisäksi Hangossa valmistetaan muun muassa sähkökiukaita ja saunasisustuksia.

– Esimerkiksi puukiukaiden tuotanto on vahvasti sesonkipainotteista. Aiemmin emme ole voineet käyttää eri tehtaidemme työntekijöitä tasaamaan kausivaihtelua, mutta jatkossa sitä voidaan Hangossa tehdä, sanoo Björkbom.

Luottamushenkilö Vainio arvioi, että Hankoon muuttamisen kynnys voi olla korkealla niille, joille töitä sieltä tarjotaan. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic