fbpx
Kanta-Häme

Kasvanut iltamyynti sai Hämeenlinnan Prisman pidentämään aukioloaan – Tiiriön kilpailijat seuraavat tilannetta

Hämeenlinnan Prisma laajensi juhannuksen alla aukioloaikojaan. Hypermarketti on nykyään viikon jokaisena päivänä auki iltakymmeneen.

– Olemme 2,5 vuotta seuranneet, kuinka viimeisten aukiolotuntien myynti ja asiakasmäärät ovat kasvaneet. Lisäksi asiakkaiden palaute ja toiveet on otettu huomioon. Ihmiset käyvät kaupassa yhä useammin iltaisin, Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja Taina Penttinen sanoo.

Vuoden 2016 alussa astui voimaan laki, joka vapautti kauppojen aukioloajat. Sen jälkeen myymälät ovat saaneet itse määritellä, milloin ne ovat avoinna.

– Toistaiseksi asiakaskäyttäytymisen muutos on ollut odotusten mukaista.

Uusi laki vapautti myös aukiolopäivät. Nykyään pyhinäkin pääsee lähes aina ostoksille.

– Juhlapyhiä edeltävät aattopäivät ovat aikaisemmin olleet isomyyntisiä, mutta asiakasvirrat ovat tasaantuneet, kun kaupat ovat auki lähes jokaisena päivänä vuodessa.

 

Osuuskauppa Hämeenmaa ei aio jättää aukiolomuutoksia tähän. Se aikoo tulevaisuudessa laajentaa aukioloja muissakin myymälöissä, jos kehitys jatkuu vastaavanlaisena. Penttinen arvelee sulkemisen myöhäistämisen palvelevan eniten illalla harrastavia, opiskelijoita ja kiireisiä vanhempia.

Uudistusten myötä Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstön määrä on noussut. Kun myymälä on auki entistä pidempään ja lähes joka päivä, tarvitaan enemmän työntekijöitä.

Penttinen uskoo, että myös 24 tuntia vuorokaudessa palvelevat kaupat tulevat yleistymään tulevaisuudessa. Osuuskauppa Hämeenmaalla on Lahdessa jo ympärivuorokautinen S-market, ja Penttisen mukaan sen avaaminen on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

 

 

Aivan Prisman läheisyydessä Tiiriössä sijaitsevat myös K-Citymarket ja Lidl. Ne sulkeutuvat arkisin yhdeksältä ja sunnuntaisin seitsemältä.

K-Citymarketin kauppias Jari Väisänen harkitsee vakavasti aukioloajan pidentämistä, muttei aio tehdä sitä vain kilpaillakseen Prisman kanssa.

– Yhdysvalloissa sunnuntai on kuulemma jo kaikkein tuottavin kauppapäivä, ja samaan suuntaan ollaan liikkumassa Suomessakin. Myymäläni sunnuntaimyynti on lähes tuplaantunut viidessä vuodessa, Väisänen kertoo.

– Pääkaupunkiseudulla monet kaupat ovat todella myöhään auki. Eivät ne olisi, jos siitä ei olisi hyötyä.

Väisänen ei kuitenkaan usko, että hieman syrjässä sijaitseva iso myymälä hyötyisi pidemmistä aukioloajoista yhtä paljon kuin lähikauppa keskustassa.

– Täytyy olla realistinen. Jos joku lähtee sunnuntai-iltana ostoksille, käy hän läheisessä pikkukaupassa tänne ajamisen sijaan.

Myyntijohtaja Janne Suikin mukaan Lidl pitää myymälöitään auki silloin, kun ihmiset ovat liikkeellä. He seuraavat asiakasmääriä ja tekevät tarvittaessa aukioloaikoihin muutoksia. HäSa

Menot