Kanta-Häme

Kasvihuoneiden sato voi talvella kaksinkertaistua led-valoilla

Kasvihuoneviljelijät voisivat tuplata talviajan satonsa vaihtamalla nykyiset kasvihuoneiden korkeapainenatrium-lamput tiettyjä valon spektrejä hyödyntäviin led-valaisimiin.

Näin väittävät kyseisten led-valojen tuotekehitykseen erikoistuneen hämeenlinnalaisen Kasvua oy:n toimitusjohtaja Mauri Lehojärvi ja fyysikko Juha Koriseva.

Eri kasvit tarvitsevat erilaisia valon aallonpituuksia, ja ne on määritelty led-lampuissa tarkasti.

– Nykyiset kasvihuonelamput antavat vain keltaista ja valkoista valoa, eikä niissä ole led-valojen punaista ja sinistä spektriä, joita kasvi tarvitsee fotosynteesiin, Lehojärvi kuvailee.

– Esimerkiksi salaatti kasvaa kesäisin luonnonvalossa 25 päivässä ja talvella keinovalossa 45 päivässä. Ledeillä kasvua pystytään kirimään, ja kasvattaja saa talvella samassa ajassa kaksi satoa, Koriseva kertoo tehtyjen kenttätutkimusten tuloksista.

Kallis investointi maksaa itsensä

Led-valoista on kasvihuoneviljelijöille paljon muitakin etuja, vaikka valaisimet ovatkin alkuinvestointina nykylamppuja kalliimpia.

– Tavallinen lamppu pitää vaihtaa puolentoista vuoden välein ja on energiataloudellisesti huonompi vaihtoehto. Led-lampun käyttöaika on viisi kertaa pidempi ja energiankulutus noin puolet pienempi kuin korkeapainenatrium-lampuilla, Mauri Lehojärvi sanoo.

Tuottaja voi myös moninkertaistaa tuotantoalansa nykyisissä toimitiloissaan, sillä led-valaisimet asennetaan noin puolen metrin korkeudelle kasvista, mikä mahdollistaa viljelyn monissa, päällekkäisissä tasoissa.

– Tämä on täsmäase suomalaisille kasvihuoneille, Lehojärvi toteaa kilpailukyvyn paranemista tarkoittaen.

Poikkitieteellistä yhteistyötä

Mauri Lehojärvi kertoo, että led-valaisimien keskivertokauppahinta ammattimaiselle, teolliselle kasvihuoneviljelylaitokselle on noin 150 000 euroa.

Muun muassa kangasalalainen Virolan Puutarha, joka on yksi Suomen suurimmista salaatinviljelykasvihuoneista, testasi uusia led-valaisimia ja päätyi tekemään 1 200 valaisimen tilauksen.

Kasvua oy on hyödyntänyt tuotekehityksessä poikkitieteellisyyttä tekemällä yhteistyötä myös Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n ja Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan luonnonvara-alan yksikön kanssa sekä kansainvälisten kumppanien kanssa. Led-valaisinten komponentit tulevat Japanista, Yhdysvalloista ja Taiwanista.

Kasvua oy voitti tänä vuonna Metsäntutkimuslaitoksen kilpailutuksen metsätaimien kasvatusvalaisimista tutkimuskäyttöön. Yrityksen voittotarjous oli 7 900 euroa, kun kilpailijan kallein tarjous on 19 900 euroa.

– Kilpailijoiden, Netledin, Valoyan ja Philipsin, led-valaisimet ovat 2–3 kertaa meidän laitteitamme kalliimpia. Kaikki ovat myös hävinneet kasvukokeissa meille. Meidän palvelumme ovat räätälöityjä, toimitusjohtaja Mauri Lehojärvi korostaa.

Tuotekehitys edelleen käynnissä

Tämänhetkiset kasvihuoneille suunnitellut led-lamput on tarkoitettu salaateille ja yrteille, mutta Kasvua oy:n on tarkoitus laajentaa valikoimaa sopivaksi mm. tomaateille, kurkuille, paprikoille, chileille, mansikoille ja leikkoruusuille. Testaus on jo käynnissä.

Led-valoilla voidaan vaikuttaa myös esimerkiksi salaatin rakenteeseen.

– Olemme kehittäneet ”reseptin”, jolla salaatista tulee lyhyempi ja runsaampi, mistä asiakkaat pitävät, Lehojärvi kertoo.

Yritys ei ole tehnyt toimintaa varten suuria investointeja, mutta se on saanut Hämeen ely-keskukselta kahteen otteeseen valmistelurahoitusta.

Tavoitteena tänä vuonna on 0,5–0,7 miljoonan euron liikevaihto, mutta pyrkimyksenä on pyörittää jo vuonna 2016 noin 8–30 miljoonan euron bisnestä Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

– Jos kaikkiin Suomen kasvihuoneisiin vaihdettaisiin led-valot, se olisi yli 100 miljoonan euron bisnes, toimitusjohtaja Mauri Lehojärvi kuvailee.

Yritys ei suunnittele alkuvaiheessa kuluttajatuotteita. Mikäli niihin päädytään, jakelukanavana on nettikauppa. Pienessä mittakaavassa myös parvekeviljelijä tai kotipuutarhassaan kasvihuoneviljelyä harrastava pääsisi parilla sadalla eurolla kiinni led-pakettiin.

Kasvua oy kaipaa yhteydenottoja ihmisiltä, jotka olisivat kiinnostuneita testaamaan led-valoja erilaisille kasveille. (HäSa)