Kanta-Häme

Kasvinkasvatus kipuaa kohti pilviä

– Maailmalla monikerrosviljely eli vertikaaliviljely yleistyy nopeaa tahtia. Japanissa on jo parinkymmenen vuoden kokemukset, mutta nyt vertikaalihuoneita rakennetaan kovaa tahtia USA:ssa ja Euroopassa, kertoo myyntipäällikkö Johanna Kivioja Netled -yrityksestä.

Netled esittelee vertikaaliviljelyä Lepaalla puutarha-alan ammattinäyttelyssä tämän viikonlopun ajan.

Monikerrosviljely on juuri sitä, mitä nimi sanoo. Kasveja viljellään useassa päällekkäisessä tasossa, joille kullekin on oma valaistuksensa ja kastelujärjestelmänsä.

Keinovalaistuihin sisätiloihin taivasta kurottava viljely saattaa ilmastonmuutoksen myötä yleistyä ja jopa korvata perinteisen pelto- ja kasvihuonetuotannon.

– Jo nyt alkaa Etelä-Euroopassa, Espanjassa ja Portugalissa ilmasto olla viljelyyn liian kuuma ja kuiva. Voi olla, ettemme enää pitkään Suomessakaan saa siellä tuotettuja vihanneksia läpi vuoden, kuten olemme tottuneet, Johanna Kivioja miettii.

Suomessa talviaikaan kasvattaminen vaatii runsaasti energiaa.

Kerroksissa kasvatusala moninkertaistuu maapinta-alan neliöihin verraten. Hallissa kasvuolosuhteita voidaan optimoida automatiikalla. Lämmitys ja valaistus hoituu ledvaloilla, automatiikka säätää kastelua ja ravinteita sekä ilman hiilidioksidipitoisuutta.

Jos sisähalleihin viety viljely tuntuu maallikosta kalliilta ratkaisulta, hintaa tasaa tavallista nopeampi kasvutahti, parempi sato, vedenkulutuksen väheneminen 90 prosentilla ja erillisten lämmityskulujen poistuminen.

Investointi ja ylläpitokin ovat edelleen kalliita eikä niitä ole rakennettu joka kodin käyttöön.

– Tämä on ekologinen tapa viljellä, mutta vain isossa mittakaavassa. Viljelystä ei pääse ravinnepäästöjä ympäristöön, kun vettä käytetään vain suljetussa kierrossa. Ravinteet lisätään veteen tarpeen mukaan.

Puhtaalla kasvualustalla ei tarvitse käyttää torjunta-aineita. Myös hiilidioksidijalanjälki jää pieneksi. Kasvatushallissa pidetään hiilidioksiditaso normaalia korkeammalla, jotta kasvien yhteyttäminen tehostuu. Halli toimii hiilinieluna.

Vertikaaliviljely voidaan sijoittaa tyhjillään seisoviin teollisuushalleihin keskelle asutusta, jolloin saadaan lähiruokaa ja kuljetusmatkat lyhenevät.

– Suomessa vertikaaliviljelyyn on kehitetty huipputeknologiaa. Automatisointi ja robotiikka on viety niin pitkälle, että sitä haetaan täältä Japaniinkin, Johanna Kivioja kertoo.

Maailmalla on myös lukemattomia pienimuotoisia vertikaaliratkaisuja, joita markkinoidaan osaksi keittiökalustusta tai komeroihin. Johanna Kivioja pitää niitä lähinnä muoti-ilmiönä, joiden hiilijalanjälki on arveluttava. HäSa