Kanta-Häme

Kasvisruoasta tulee oikea vaihtoehto

Yläkoululaiset ja lukiolaiset voivat ensi syksystä lähtien valita Hämeenlinnassa, syövätkö mieluummin kasvisruokaa vai ottavatko lautaselleen lihavaihtoehdon.

Tammikuussa 2018 kasvisruokavaihtoehto tulee tarjolle myös kaupungin alakouluissa.

Tilaajapäällikkö Riitta Kantinkosken mukaan päätöksen taustalla on paitsi kysyntä, myös uudet kouluruokasuositukset, joihin on kirjattu kasvispainotteisuus.

Kaupungille kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen ei Kantinkosken mukaan lisää kustannuksia. Annosmäärä pysyy samana, eikä kasvisruoan valmistus lisää kustannuksia.

Kouluruoka-annoksen arvonlisäverollinen hinta on 1,27 euroa. Suurin siivu hinnasta, noin kolme neljäsosaa, menee raaka-aineisiin. Loppuosa hinnasta muodostuu kuljetus-, valmistus- ja henkilöstökustannuksista.

Iittalan yhtenäiskoulussa on saatu kasvisruoan tarjoamisesta hyviä kokemuksia. Koulussa järjestetään jo nyt kerran viikossa kaikille oppilaille tarkoitettu kasvisruokapäivä.

Ravintolapäällikkö Heli Tuomisen mukaan kasvisruoan on valinnut koulun oppilaista noin viisi prosenttia. Kun ruokalistalla on laajoja joukkoja puhuttelevia kasvisruokia – kuten pinaattilättyjä – nousee menekki suuremmaksi. Näinä päivinä tilanteeseen osataan varautua.

Uuden kouluruokasuosituksen mukaisista välipaloista ei sitä vastoin ole vielä Hämeenlinnassa tehty päätöstä.

Suositus on, että jos oppilaalle kertyy kouluruokailun jälkeen kolme tuntia koulua ja kotimatkaa, tulisi hänelle tarjota maksuton välipala.

Kaupunki on pyytänyt kouluruoan valmistavalta Tekmeltä laskelmia valmistelun tueksi. Välipalakysymys nousee ajankohtaiseksi vasta seuraavan budjetin valmistelussa.

Tuorein, brasilialaiseen tuontilihaan liittynyt skandaali, nosti jälleen elintarviketurvallisuuden ruokapöytäkeskusteluihin.

Koulu- ja päiväkotiruokaa nauttien vanhemmat saavat Hämeenlinnassa kuitenkin olla levollisin mielin.

– Possu, nauta ja siipikarja ovat sataprosenttisesti kotimaista. Tuontilihaa tarjotaan ainoastaan, jos ruokalistalla on lammasta tai riistaa, kertoo Tekmen ravitsemuspäällikkö, ravitsemusterapeutti Karri Mikkonen.

Päiväkoti- tai kouluruoan koostumuksesta kiinnostuneet voivat tutustua ravintoselosteisiin ravintosisältöihin ja ainesosaluetteloihin Tekmen verkkosivuille avatusta uudesta e-ruokalistasta. Sama palvelu otetaan käyttöön ikäihmisten palveluissa ja sairaalassa pääsiäisen jälkeen. HÄSA

Päivän lehti

1.6.2020