Kanta-Häme

Kasvollinen palvelu vielä digiaikanakin

– Säilytämme kasvollisen palvelun digitaalisenakin aikana. Meillä ei ole tarvetta suureen strategiamuutokseen, sanoo Lammin Osuuspankin uusi toimitusjohtaja Mikko Seppänen, 41.

Lammin Osuuspankki kuuluu POP Pankki -ryhmään, jonka pankit nimittivät aikaisemmin itseään paikallisosuuspankeiksi.

– Jatkamme samalla tyylillä kuin ennenkin. Olemme paikallinen, asiakaslähtöinen ja hyvän palvelun pankki. Hyvä asiakaspalvelu ei ole nykyisin itsestäänselvyys.

POP-pankit muodostivat juuri yhteenliittymän, jossa pankit toimivat samalla vakavaraisuudella. Pankkisääntely pakotti paikallispankit yhteenliittymiin.

– Tuskin olisimme muodostaneet yhteenliittymää ilman pakkoa. Yhdysvaltain pankkien synnyttämä finanssikriisi ajoi meidät järjestäytymään tähän muotoon.

Mikko Seppänen siirtyi maaliskuun alusta Kyrön Seudun Osuuspankin toimitusjohtajan paikalta johtamaan Lammin Osuuspankkia. Vaikka Seppänen on ollut uudessa tehtävässä vajaa kaksi viikkoa, tuntee hän hyvin POP-pankit. Kyrön Seudun Osuuspankki on varsinaissuomalainen POP-pankki.

– Lammin Osuuspankki on hyvässä kunnossa myös verrattuna muihin POP-pankkeihin, Seppänen sanoo.

Pankkien korkokatteet, joilla pankit ovat perinteisesti eläneet, ovat kuihtuneet, koska nollakorot ovat painaneet otto- ja antolainauksen korkoeron pieneksi.

– Korkokatteen pienentymisellä on vaikutuksensa, mutta se ei ole vienyt meitä suohon. Pyrimme korvaamaan sitä myymällä asiakkaille myös muita palveluja.

Seppäsen mukaan Lammin Osuuspankki ei elä toivon varassa, että korot nousisivat. Hän vakuuttaa, että pankki kykenee säilyttämään hyvät palvelut, vaikka korot pysyisivätkin matalina.

– Eräät pankit ovat ryhtyneet yliaktiivisesti myymään muita palveluja.

POP-pankit ovat kilpailijoidensa tapaan ryhtyneet hankkimaan kansainvälisiltä markkinoilta pitkää rahoitusta. Seppäsen mukaan pieni ulkopuolinen rahoitusosuus on järkevä hankkia, mutta sekään ei ole Lammin Osuuspankille välttämättömyys. Pankki voi rahoittaa luotonantonsa asiakkaiden talletuksilla.

– Rahoituksen häiriöt voivat tulla markkinoiden tai talletusten kautta. Paikallinen pankki, jonka rahoituksesta 90 prosenttia tulee talletuksista, pystyy säilyttämään luotonannon myös finanssikriisin aikana.

Seppänen sanoo, että Lammin Osuuspankki on edelleen aito talletuspankki. Se maksaa myös talletuksille oikeaa korkoa.

Seppäsen mukaan Lammin Osuuspankin koko ja finanssialan säännöt eivät karsi pankin rahoitusta kohteista, joita se haluaa rahoittaa. Riskejä ei saa keskittää niin, että yhden asiakkaan rahoitus olisi yli neljännes pankin omista pääomista.

– Pankkimme järkevä rahoitus yhdelle asiakkaalle on muutamia miljoonia euroa. Omia varoja meillä on 16 miljoonaa euroa.

– Meillä ei ole yhtään asiakasta, jonka rahoitus olisi lähelläkään lakisääteistä rajaa.

Lammin Osuuspankilla on konttorit Lammilla, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Työntekijöitä pankilla on parikymmentä.

– Ei ole kiveen hakattu, ettemme perustaisi uusia konttoreita. Meillä ei ole tällä hetkellä kuitenkaan suunnitelmia uusien konttoreiden perustamisesta. häsa

Päivän lehti

31.5.2020