Kanta-Häme Hämeenlinna

Kasvomaskien jakaminen aloitettiin Hämeenlinnassa – torstaina jakelupisteitä tulee lisää eri puolille kaupunkia

Kaupunki jakaa kankaisia kestomaskeja neljän kappaleen erissä.
Sari Hautamäki kertoo, että jotkut ovat kyselleet kertakäyttöisiä kasvosuojaimia, mutta tällä hetkellä jaossa on vain kankaisia. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupunki on aloittanut tänään keskiviikkona kasvomaskien jakamisen palvelupiste Kastellissa.

Torstaista lähtien maskeja jaetaan Kastellin lisäksi myös Hauhon, Tuuloksen, Lammin ja Rengon kirjastoissa. Kalvolan vanhan kirjaston tiloissa kasvomaskien jakaminen alkaa 25. elokuuta tiistaisin ja perjantaisin.

Kaupunki jakaa kankaisia kasvomaskeja neljään kappaleen erissä. Maskien mukana tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kangasmaskin käyttöohje ja ohjeet, kuinka kestomaski tulee puhdistaa käytön jälkeen.

– Jos kankaiset maskit loppuvat, asukkaille annetaan kertakäyttöisiä kasvosuojaimia kymmenen kappaleen erissä, sanoo Hämeenlinnan kaupungin hallintopäällikkö Niina Kuusela.

Maskit on suunnattu vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville kansalaisille, mutta jakelupisteellä ei kysellä varallisuus- tai henkilöllisyystietoja. Hallitus on linjannut, että lähtökohtaisesti maskien hankkiminen on ihmisten omalla vastuulla.

Maskeja ei jaeta kansalaisille terveysasemilla.

Kyselyjä maskeista jo alkuviikosta

Keskiviikkona iltapäivällä noin kymmenen ihmistä oli käynyt hakemassa kasvomaskit Kastellin palvelupisteestä. Jotkut olivat kyselleet kasvomaskeja jo alkuviikosta, kertoo Kastellin asiakaspalvelupäällikkö Sari Hautamäki.

– Huomiselle ja ylihuomiselle odotamme ryntäystä, Hautamäki sanoo.

Odotettua kysynnän lisääntymistä varten palvelupisteeseen on otettu torstaille yksi työntekijä lisää.

Eläkkeellä olevan Kyllikin mielestä on erittäin hyvä, että maskeja jaetaan Hämeenlinnassa. Hän päätti hakea pussillisen maskeja, kun huomasi ohi kävellessään, että niiden jakaminen on aloitettu.

– Harkitsen Naivistit Iittalassa -näyttelyyn menemistä ja siellä ajattelin käyttää kasvomaskia, Kyllikki sanoo.

Hän ei todennäköisesti tarvitse kasvosuojainta kovinkaan usein, koska pyrkii välttämään tilaisuuksia ja tilanteita, joissa on paljon ihmisiä.

Oikea käyttötapa erittäin tärkeää

THL suosittelee, että kasvomaskia käytetään joukkoliikenteessä ja tilanteissa, jossa turvavälien pitäminen toisiin ihmisiin ei onnistu.

Maskin käyttöä suositellaan myös matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella. Maskia tulisi käyttää myös palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin. Maskin käyttö suositellaan myös siinä tilanteessa, jos karanteenin aikana on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskien käyttösuositus koskee yli 15-vuotiaita. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Koronavirusken leviämistä voidaan ehkäistä tehokkaimmin säännöllisellä käsienpesulla, turvaväleillä ja oikealla yksimis- ja aivastamishygienialla.

Kasvomaskia tulee käyttää oikealla tavalla, jotta sen käytöstä on mahdollisimman suuri hyöty.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronavirustartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Maskia käytettäessä on muistettava pitää riittävä turvaväli toisiin ihmisiin, koska kasvomaski on lisäturva koronavirusta vastaan. HäSa

Juttua päivitetty 19.8. kello 16.00. Lisätty Sari Hautamäen ja Kyllikin kommentit.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic