Kanta-Häme

Katainen ei jaa Himasen väitteitä

Filosofi Pekka Himasen piipahdus kotimaassa päättyi tiistaina, kun häneltä tilattuun tulevaisuustutkimukseen liittyvät asiantuntijakeskustelut saatiin päätökseen. Lähtijäisiksiin hän toivoi, että ”Himas-kohu” siirtyisi jo historiaan.

– Kyllä kai kaikki sen voi myöntää, että tässä on käynnissä poliittinen hyökkäys pääministeriä kohtaan. Tutkimushanke on jäänyt ikään kuin välikappaleeksi, ja minä olen jäänyt hyökkäyksen välimateriaaliksi, filosofi totesi.

Himasen työn tilasi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilman kilpailutusta.

Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina puhunut Katainen ei jakanut Himasen näkemystä.

– Olen tästä asiasta toista mieltä. En usko, että toimittajien poliittiset mielipiteet tai taustat vaikuttavat heidän uutisointiinsa, Katainen sanoi.

Himanen toivoo, että hankkeesta kirjoittavien toimittajien poliittiset taustat selvitettäisiin.

– Pitäisin yleisesti hyödyllisenä, jos toimittajien tai poliittisesti sitoutuneiden lähteiden nimen perään merkittäisiin tämä sitoumus, sanoi Himanen, joka esitteli itsensä sunnuntaina Arto Nybergin tv-haastattelussa täysin puoluepolitiikan ulkopuolella olevaksi.

Sitoumustakin parempaa merkitsemistäkin toki löytyisi, muistutti Himanen.

– Paras olisi, jos laittaisitte, että nyt on siirryttävä prosessista keskustelemaan itse sisällöstä. Ja vielä ihanteellisempaa olisi, jos koko asialle keksisitte jonkin uuden nimikkeen kuin Himas-kohu, Himanen ohjeisti toimittajia.

Työ jatkuu ison veden takana

Selonteko tuodaan eduskunnalle syysistuntokauden alussa. Sitä ennen Himanen sanoi tuottavansa vielä uusia johtopäätöksiä sisältävää aineistoa huhtikuun loppuun mennessä. Hän työstää aineistoa kansainvälisen ryhmänsä kanssa Kaliforniassa, hyödyntäen Helsingin asiantuntijakeskusteluista tulleita ”syöttöjä”.

Konkreettisempia esityksiä siitä, miten Suomi pääsee kestävään talouteen, hyvinvointiin ja ekologisuuteen, on vielä odotettava.

– Se muutama kuukausi on maltettava, Himanen sanoi ja kiirehti kohti Kaliforniaa. (STT)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic