Kanta-Häme

Kataisen tunteikkaat jäähyväiset

Kokoomuksen tehtävänsä jättävän puheenjohtajan Jyrki Kataisen jäähyväispuhe oli lauantaina Lahden puoluekokouksen kohokohta.

Katainen sanoi, ettei halua jättää testamenttia, koska siitä ei olisi mitään hyötyä maailman koko ajan muuttuessa. Sen sijaan hän käytti samaa ilmaisua kuin keväällä luopumisestaan ilmoittaessaan.

– On viestikapulan vaihdon aika. Se maali vaan ei tule koskaan, vaan tässä lajissa otetaan vain väliaikoja, kuvaili Katainen.

Katainen muisteli lukeneensa valtio-opin pääsykoekirjasta, että puolueiden tehtävänä on jakaa etuja kannattajilleen. Hän irtisanoutui jyrkästi tästä käsityksestä ja siitä, että kokoomus olisi minkään ihmisryhmän etujärjestö.

– Puolueiden tehtävänä on etsiä kestävimmät arvot ja rakentaa niiden mukaan yhteiskuntaa. Etuja ei voi haalia vain omille kannattajille, vaan pitää toimia niin, että kaikki voivat kokea tämän maan omakseen.

Viholliskuvat vieraita

Jyrki Katainen viittasi ”joihinkin kilpaileviin” puolueisiin ja siihen, että niissä luodaan viholliskuvia ja vastakkainasettelua ihmisryhmien kesken.

– Meillä ei ole viholliskuvia, emmekä hae omaa kannatuspohjaa sanomalla, että osa suomalaisista olisi jotenkin pahoja.

Katainen sanoi vastustavansa myös ”nippelinaljailua”. Hänen mukaansa poliittisen johtajalla pitää olla rohkeutta olla myös positiivinen.

– Pitää uskaltaa avoimesti olla myös asioiden puolesta. Pelkkä asioiden vastustaminen ei johda mihinkään.

Kanerva-imitointi yllätti

Jyrki Katainen mainitsi kiitospuheessaan nimeltä kolme henkilöä, ylistämänsä kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen ja vuolaasti kiittämänsä puolisonsa Mervi Kataisen lisäksi pitkäaikaisen kokoomuspoliitikon ja ystävänsä Ilkka Kanervan.

Katainen imitoi Kanervaa puhuessaan ”pirullisista ongelmista”, joihin on kokoomuksen puheenjohtajana ja pääministerinä joutunut törmäämään.

– Kun piikkarit painuvat niin syvälle suohon, ettei auta edes köliin nojaaminen, imitoi Katainen hersyvästi Kanervaa täyden Sibeliustalon pääsalin puoluekokousyleisölle.

Pirullisiksi ongelmiksi Katainen luonnehti niin sotea, kuntauudistusta, eurokriisiä kuin hallituksen ajamia rakenneuudistuksiakin.

– Ongelmiin ei ole yhtä poliittista ratkaisua, mutta jos ratkaisua ei etsitä ollenkaan, ongelmat ottavat yli, Katainen kuvasi.

Jyrki Kataisen mukaan poliittisen johtajuuden keskiöön nousee kyky tehdä epätäydellisiä ratkaisuja.

– Aina pitää mennä eteenpäin. Sopimisen taito on ainoa, joka voi edistää asioita, painotti Katainen, jonka mukaan päämäärän tietäminen on tärkeintä silloinkin, kun joudutaan luopumaan yhteisymmärryksen hintana joistakin itselle tärkeistä asioista.

Ei valtiovetoisuudelle

Jyrki Katainen ei maininnut muita puolueita nimeltä, mutta demareille suora viesti oli kuultavissa siitä, kun hän kritisoi talouskasvun odottamista valtion toimien tuloksena.

Katainen kysyi, onko meillä rohkeutta luottaa ihmisiin, vai luotammeko vain siihen, että kaikki talouskasvu tulee valtion taholta.

– Tulevaisuuden rakentavat ihmiset, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi Lahden puoluekokoukselle. (HäSa)