Kanta-Häme

Kataja ja Hirviniemi torjuvat lamaa

Let’s Cow osakeyhtiö osti joulukuussa kuudennen kantakirjalehmän. Ayrshire-hieho Rockstar Lorelle ET on uusin jalostuslehmä, jossa maataloustuotanto ja viihdeala kohtaavat kouriintuntuvasti toisensa.

– Olemme tiimi, jolla on lehmiä, muttei navettaa. Idea on jalostaa terveitä ja sopusuhtaisia rotunsa edustajia. Ne ovat paitsi erinomaisia näyttelyeläimiä, myös tuotannollisesti huippuja, kertoo televisio-ohjelmien juontajana tunnettu Janne Kataja.

Janne Katajan lisäksi Riihimäeltä yhtiössä on mukana Aku Hirviniemi ja Henri Pekonen. Heidän lisäkseen porukkaan kuuluvat Duudsoneista Jarppi Leppälä ja HP Parviainen sekä SonniShine syndikaatti-osuuskunnan kautta Sami Yli-Huumo ja Juha Viirimäki.

Koska viihdealan aktiivit eivät omista navettaa, lehmät asuvat hyvässä hoidossa sijoitusnavetoissa Pohjanmaalla ja Lopella Huitin tilalla. Omistajilleen lehmät ovat opettaneet karjatalouden perusteita ja herättäneet aidon kiinnostuksen. Perimältään loistoyksilöiden vasikoista ja alkioista kertyy yritykselle myös tuloja.

Bisnes ja harrastus

Janne Kataja myöntää, että yrittäjyyden tarkoitus on tuottaa tuloja laskujen maksuun ja perheen elättämiseen. Hän ei kuitenkaan allekirjoita ajatusta, että ideoisi ja ottaisi osaa lukuisiin hankkeisiin vain rahanahneudesta. Sympaattiset lehmät ovat enemmän harrastus kuin bisnes.

– Minä olen nelivuotiaasta lähtien suuntautunut viihdealalle ja olen tässä intohimosta. Sama intohimo kohdistuu nyt myös lehmiin. Ne ovat vangitsevan lumoavia, hän vakuuttaa.

Kansainvälinen näyttely- ja jalostustyö tempaa mukaansa. Sukujuuriltaan ja ominaisuuksiltaan hyviä lehmiä ja sonneja etsitään jatkuvasti. Let’s Cow tähtää, että tiimin ”talliin” saadaan mahdollisimman laajasti eri rotujen huippuyksilöitä tuottamaan uusia jälkeläisiä.

Toimintaa lamapuheiden tilalle

Janne Kataja kutsuu itse itseään viihdepelleksi, mutta pitää mainiona myös nimitystä yleishäseltäjä. Lehmipojan rooli on vain yksi juonne hänen monenkirjavalla urallaan, jonka ytimen muodostaa viihdeammattilaisuus ja näyttelijän työ.

– Lähden mukaan ja ideoin sellaista, joka vauhdittaa talouden kohenemista. Esimerkiksi Riihimäellä olen mukana ideoimassa vanhan lasitehtaan kehittämistä yrityselämän ja kulttuurin käyttöön. Lisäksi olemme Aku Hirviniemen kanssa mukana rakentamassa Peltosaareen varastohallia, koska siitä on tässä kaupungissa ollut kysyntää.

Lama vaatii Janne Katajan mielestä aktiivista rahan liikuttelua. Nyt rahavirrat ovat jäätyneet paikoilleen ja syventävät lamaa. Ne, joilla on pääomaa, eivät uskalla sijoittaa. Ne, joilla ei ole pääomaa, joutuvat säästöjen kohteeksi ja työttömäksi.

– Mitä enemmän talouden kurjuutta jauhetaan, sitä pitemmäksi tämä lama venyy. Jauhamalla lietsotaan varovaisuutta. Nyt olisi tosiasiassa hyvä aika ottaa halpakorkoista lainaa, jonka riskit on minimoitu. On investointien aika. Jos rohkeutta riittäisi, pääomat sijoittamalla saataisiin lama nopeasti taputeltua unohduksiin, väittää Kataja.

Kataja kertoo itse noudattavansa omaa reseptiään. Velkaa on paljon, mutta tahtotila riittää yrittämiseen ja tuottaa velkojen hoitoon tarvittavat varat. (HäSa)